Det sorte USA går på gaden i protest mod frikendt betjent

Skrevet af admin

04/12/2014

Mest læste i dag

Amerikanske borgerretsaktivister har indkaldt til protestmarch i Washington 13. december.

Det sker, efter at en storjury i New York onsdag besluttede, at der ikke rejses tiltale mod en hvid politibetjent, der under en anholdelse i juli tog kvælertag på en sort mand, der senere døde.

Anholdelsen blev filmet af et vidne. Videoen viser Eric Garner, der havde astma, sige "jeg kan ikke få vejret" flere gange, mens han bliver presset mod jorden af adskillige betjente, fordi han i første omgang modsatte sig anholdelse.

Garner mistede bevidstheden og døde efterfølgende på hospitalet, men ifølge storjuryen i New York er der ikke grundlag for at tiltale betjenten.

- Vi har ingen tillid til de lokale statsanklagere, fordi de arbejder hånd i hånd med det lokale politi, siger borgerrettighedsforkæmperen Al Sharpton på et pressemøde i New York-bydelen Harlem.

Tusindvis af mennesker er efter storjuryens afgørelse gået på gaderne i New York for at markere deres utilfredshed med beslutningen.

Moderen og enken til Eric Garner udtalte sig også på pressemødet.

- Det her knuser mit hjerte. Det ødelægger mig, siger den afdødes mor, Gwen Carr.

Esaw Garner, der nu er alene med parrets seks børn, tilføjer:

- Hvem skal klæde sig ud som julemand for mine børn i år?

Sagen kommer efter den meget omtalte sag fra St. Louis, hvor en hvid betjent også slap for at blive tiltalt efter at have dræbt en ubevæbnet sort teenager. Afgørelsen udløste raceuroligheder i snesevis af amerikanske byer og satte fokus på sorte borgeres rettigheder i USA.

Onsdagens protester i New York er indtil videre fredsommelige, og der er ingen meldinger om sammenstød mellem demonstranter og politi.

Det amerikanske justitsministerium meddelte efter storjuryens afgørelse, at det vil granske sagen.

/ritzau/Reuters