Det ved vi om lægestriden

Skrevet af BNB

03/05/2013
Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus informationer vil regionerne efter en skriftlig votering i Regionernes Lønnings- og Takstnævn efter al sandsynlighed opsige aftalen fredag morgen klokken otte. Nævnet består af repræsentanter fra Kommunernes Landsforening (KL), regionerne, Sundhedsministeriet og Finansministeriet, der ventes at bakke op en opsigelse.Siden november 2012 har forhandlingerne mellem de praktiserende læger og regionerne været grundstødt.Regionerne ønsker at have større råderet over lægernes praksisser, så der kan laves en række effektiviseringer for bedre at kunne håndtere, at der bliver flere ældre mennesker i Danmark. Blandt andet er der et ønske om, at regionerne får mere indflydelse på, hvad de danske lægepraksisser bruger deres midler på.Derudover vil regionerne gerne have større indflydelse på, hvor praksisserne skal placeres for at imødegå lægemangel i nogle områder af landet.Tirsdag gjorde de praktiserende læger og regionerne et sidste forsøg på at nå til enighed, men sonderingen mislykkedes, og nu kan en strid være i vente.Danskerne er angiveligt sikret besøg hos egen læge indtil september i år, hvor den nuværende aftales opsigelsesperiode udløber. Herefter har de praktiserende lægers formand Henrik Dibbern bebudet, at det kan komme på tale at lukke lægepraksisser landet over.Aftalen mellem regionerne og lægerne ikke er en overenskomst, og derfor gælder der ikke konfliktregler såsom lockouter, som sidst blev brugt i striden mellem lærerne og KL. Muligheden for lægerne for at markere deres utilfredshed er derfor at lukke lægepraksisserne i et eller andet omfang.Sundhedsministeren kan gribe ind i konflikten mellem parterne med det samme ved et lovindgreb. Men indtil videre har ministeriet ingen kommentarer.

Mest læste i dag

Ifølge Berlingske Nyhedsbureaus informationer vil regionerne efter en skriftlig votering i Regionernes Lønnings- og Takstnævn efter al sandsynlighed opsige aftalen fredag morgen klokken otte. Nævnet består af repræsentanter fra Kommunernes Landsforening (KL), regionerne, Sundhedsministeriet og Finansministeriet, der ventes at bakke op en opsigelse.

Siden november 2012 har forhandlingerne mellem de praktiserende læger og regionerne været grundstødt.

Regionerne ønsker at have større råderet over lægernes praksisser, så der kan laves en række effektiviseringer for bedre at kunne håndtere, at der bliver flere ældre mennesker i Danmark. Blandt andet er der et ønske om, at regionerne får mere indflydelse på, hvad de danske lægepraksisser bruger deres midler på.

Derudover vil regionerne gerne have større indflydelse på, hvor praksisserne skal placeres for at imødegå lægemangel i nogle områder af landet.

Tirsdag gjorde de praktiserende læger og regionerne et sidste forsøg på at nå til enighed, men sonderingen mislykkedes, og nu kan en strid være i vente.

Danskerne er angiveligt sikret besøg hos egen læge indtil september i år, hvor den nuværende aftales opsigelsesperiode udløber. Herefter har de praktiserende lægers formand Henrik Dibbern bebudet, at det kan komme på tale at lukke lægepraksisser landet over.

Aftalen mellem regionerne og lægerne ikke er en overenskomst, og derfor gælder der ikke konfliktregler såsom lockouter, som sidst blev brugt i striden mellem lærerne og KL. Muligheden for lægerne for at markere deres utilfredshed er derfor at lukke lægepraksisserne i et eller andet omfang.

Sundhedsministeren kan gribe ind i konflikten mellem parterne med det samme ved et lovindgreb. Men indtil videre har ministeriet ingen kommentarer.