Det vil Thorning tale med Obama om

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ventes kun at få en kort samtale alene med USA's præsident, Barack Obama, i forbindelse med præsidentens besøg i Stockholm.

Samtalen vil Thorning først og fremmest bruge til at forsikre Obama om, at Danmark støtter USA's kurs i Syrien, og at man stoler på de amerikanske beviser for, at det var Assad, der brugte kemiske våben mod civile.

Men Thorning vil også diskutere andre emner med Obama under samtalen og middagen med de øvrige nordiske landes statsministre.

I den kritiske ende vil Thorning tage den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's aflytninger op med den amerikanske præsident.

Dokumenter lækket af den amerikanske whistleblower Edward Snowden peger på, at USA har aflyttet adskillige af EU's kontorer og skaffet sig adgang til interne computernetværk.

- Vi bakker op om, at EU vil bede om en forklaring fra amerikanerne, og det regner vi også med, at EU får.

- Det har vi meldt meget klart til EU, og jeg vil selvfølgelig sige det samme til præsident Obama, når jeg møder ham, siger Helle Thorning-Schmidt i et interview med Ritzau inden afrejsen til Stockholm.

Den danske statsminister vil også forsøge at overbevise Obama om, at USA kan lære noget ved at se på de nordiske landes samfundsmodel:

- Jeg er optaget af at få udbredt kendskabet til, at den nordiske velfærdsstat er kommet fornuftigt ud af krisen, og at vi har noget at byde på i de nordiske lande. Både når det handler om velfærd og skabe tryghed for mennesker, men også når det handler om klimaforandringer.

- Derfor ser jeg det også som en mulighed for at fortælle, hvorfor vores region er helt speciel, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun nævner samtidig flere sikkerhedsområder, hvor Danmark og USA kan samarbejde tættere - blandt andet inden for bekæmpelse af cyberangreb.

- Og så ser jeg også et længere perspektiv i, at vi bliver langt bedre til at arbejde sammen med amerikanerne om at få skrøbelige stater til at være mere stabile, inden de kommer ud, hvor der er borgerkrig, pirater og andre ting.

- De nordiske lande kan noget, når det gælder udvikling, demokrati, som kan bruges til noget, når det handler om at hjælpe skrøbelige stater, siger Helle Thorning-Schmidt, der nævner Syrien som et eksempel.

Et bredt flertal i Folketinget er enige om at øge det danske humanitære bidrag til det krigshærgede land med ekstra 100 millioner kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip