Detailhandelen bombet ti år tilbage

Danskernes lyst til at bruge penge bliver stadig mindre, og detailsalget herhjemme fortsætter nedturen. Med et nyt dyk er detailsalget bombet næste ti år tilbage.

Det skriver Sydbank i en kommentar til de nyeste tal for detailsalget fra Danmarks Statistik. Tallene viser, at detailsalget i april var 0,4 pct. lavere end måneden før. Derved har der været fald i salget i tre ud af årets første fire måneder.

Økonomerne over en bred kam kalder det dårlige tal for den danske økonomi. Sydbank fremhæver, at ikke siden slutningen af 2003 har detailsalget ligget på et lavere niveau, og siden toppen i 2007 er salget faldet med næsten 15 pct.

Det til trods for, at danskerne i år har fået flere penge mellem hænderne på grund af skattelettelser. Men på grund af nervøsitet for krisen holder de danske familier på pengene. Hertil kommer, at mange har en stor gæld, og det får dem til at øge opsparing her i de lidt sværere tider.

»Detailsalget er blandt de værste ramte brancher i dansk økonomi. Detailsalget er faldet betydeligt mere en det samlede private forbrug, der har været stort set uændret det seneste år,« skriver cheføkonom i Sydbank Jacob Graven i en kommentar til tallene.

Han fremhæver, at detailsalget er faldet betydeligt mere end det samlede private forbrug. Det skyldes at køb af biler og tjenester har udviklet sig ganske pænt det seneste år.

For økonomien som helhed er problemet, at privatforbrug udgør omkring 50 pct. af landets samlede produktion i form af BNP. Med et dyk i detailsalget er der ikke udsigt til nogen fremgang i forbruget. Hertil kommer, at eksporten, industriproduktion og erhvervstilliden ligeledes har fået en svag start på året.

»Vi kan således ikke afvise, at første kvartal 2013 også kommer til at byde på negativ vækst, hvilket vil betyde en ny teknisk recession i Danmark,« fremhæver seniorøkonom i Nykredit, Tore Stramer.

Dagens Gossip