Detailrådgiver frygter at planlov vil udvande bymidter

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Fremover kan store udvalgsbutikker som Elgiganten og Ilva åbne butikker på over 2000 kvadratmeter i mindre byer, men det kan komme til at true det lokale handelsliv.

Det mener Per Nyborg, direktør for Institut for Center-Planlægning, der rådgiver kommuner, butikskæder og investorer om detailhandel.

- Det vil tage noget af nerven væk fra byen, hvis du kun har meget små butikker tilbage. Det vil betyde, at nogle bymidter vil blive mindre og mere indskrænket, end de er i dag, siger Per Nyborg.

Som reglerne er nu, kan de såkaldte udvalgsbutikker (bøger, elektronikvarer, tøj, møbler, osv.) ikke være større end 2000 kvadratmeter i byer med under 40.000 indbyggere, og de skal primært ligge i bymidterne.

Men efter torsdagens planlovsaftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokraterne kan alle byer, uanset størrelse, nu få mulighed for udvalgsbutikker uden størrelsesbegrænsninger.

Det kan tvinge byerne til at tænke helt nyt, påpeger Per Nyborg.

- Nogle byer vil komme under pres, når så mange butikker ligger uden for byen. Man vil tage pulsen væk fra byerne, og så skal der ske en omdannelse af byerne på en eller anden led, siger han.

Ifølge partierne bag aftalen er idéen bag den nye lov at sikre vækst, fleksibilitet og mindre statslig indblanding i kommunernes planlægning.

Per Nyborg påpeger da også, at de nye muligheder kan vise sig at komme forbrugerne til gode.

- Man får mulighed for flere etableringer af butikker og nye koncepter, og det vil give en bredere palette til dem, der skal udvikle butikker og investere i butikker fremadrettet, og det vil i sidste ende komme forbrugeren til gode, siger han.

I det oprindelig udspil havde Venstre også et ønske om at fordoble størrelsesniveauet på dagligvarebutikker i lokalcentre fra 1000 - 2000 kvadratmeter.

Det mødte en del kritik, da der var frygt for, at de større butikker ville sluge de små.

Kompromiset er endt på 1200 kvadratmeter, som reelt ikke vil gøre en forskel, vurderer Per Nyborg.

/ritzau/