DF åbner for endnu flere parallelaftaler med EU

Dansk Folkeparti lovede danskerne, at et "nej" ved torsdagens folkeafstemning ikke ville udelukke Danmark fra Europol. Og nu er tiden så kommet til at lægge en køreplan for, hvordan vi kan fortsætte i det fælleseuropæiske politisamarbejde.

- I første omgang skal regeringen tage ansvaret for at gøre, hvad den kan, for at forhandle en parallelaftale på plads.

- Vi forventer at få at vide, hvordan Løkke helt konkret vil gribe det an, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl på vej ind til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg.

Her har statsministeren indkaldt samtlige partier til en drøftelse af køreplanen for at få den meget omtalte parallelaftale.

- Vores ambition er at få lavet en parallelaftale, der gør, at dansk politi har de samme muligheder for at efterforske grænseoverskridende kriminalitet, som det har i dag, tilføjer Kristian Thulesen Dahl.

Ud over at få en parallelaftale på plads om fortsat dansk deltagelse i Europol, er Dansk Folkeparti også åbne for at indgå lignende aftaler på andre områder - eksempelvis grænseoverskridende terrorbekæmpelse.

- Det tager vi stilling til, som vi når frem til de enkelte diskussioner. Så ser vi på, om vi også skal forsøge at forhandle parallelaftaler frem på andre områder. I første omgang er det Europol, der er det vigtigste, siger Kristen Thulesen Dahl.

Ligesom de øvrige nejpartier forlanger DF også at få indflydelse på den generelle danske EU-politik fremover.

- Lige nu er det sådan, at et flertal på Christiansborg har defineret sin EU-politik som noget, hvor der hele tiden skal komme mere EU, siger partiformanden med henvisning til ja-partiernes europapolitiske aftale, der vil føre Danmark ind i "kernen af EU".

- Man kan starte med at tage den formulering ud, siger Kristian Thulesen Dahl, der dog accepterer, at arbejdet først og fremmest skal dreje sig om at skaffe en parallelaftale om Europol, som Danmark ellers falder ud af om 1,5 års tid.

Danmarks EU-linje kommer i anden række.

/ritzau/

Dagens Gossip