DF afviser stemmeret til 16-årige: De mangler livserfaring

Skrevet af admin

05/06/2015

Mest læste i dag

Med en 18-års fødselsdag følger retten til at stemme. Og den mulighed skal hverken komme før eller senere, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Dermed afviser partiet et forslag fra SF, der mener, at tiden er inde til at give de 16-17-årige stemmeret.

- Vi bliver sikkert skudt i skoen, at vi ikke har tillid til unge mennesker, men det passer ikke. Vi mener blot, at man skal vente, til man bliver 18 år, og det handler blandt andet om livserfaring, siger DF's Martin Henriksen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

SF bruger 100-året for kvinders valgret som springbræt til at udvide demokratiet med de unge vælgere.

- Grundlovsdag fejrer vi, at kvinderne fik lov at stemme for 100 år siden. Nu er det på tide, at de unge får lov til at være med til at bestemme, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Hun peger blandt andet på en undersøgelse, foretaget af Dansk Ungdoms Fællesråd, der viser, "at de unge er klar til det".

Men den vurdering bliver altså ikke delt i DF.

- Det handler også om, at først skal man tage ansvar for sit eget liv, og så tager man efterfølgende ansvar for hele samfundet. Det passer egentlig ganske fint med, at grænsen ligger, hvor den ligger, siger Martin Henriksen og tilføjer:

- Hvis der kommer et forslag om at ændre ved den nuværende aldersgrænse, så bliver det et pænt nej tak herfra.

I en række andre lande er man allerede begyndt at nedsætte valgretsalderen. I 2007 sænkede Østrig som det første EU-land valgretsalderen til 16 år, påpeger Pia Olsen Dyhr og henviser samtidig til tyske og norske forsøg.

Valgretsalderen blev senest sat ned i 1978 fra 20 år til de 18, der gælder i dag.

Der skal en folkeafstemning til at ændre valgretsalderen. Derfor foreslår SF at slå afstemningen sammen med en afstemning om Danmarks EU-forbehold på retsområdet.

/ritzau/