DF: Byråd skal kunne smide en borgmester ud

Skrevet af Holger Madsen

18/12/2012
Det er Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus, der forlanger Styrelsesloven ændret, så byråd kan afsætte borgmestre, hvis de mister tilliden til deres embedsførelse. - Vi har i indeværende kommunale valgperiode desværre set flere eksempler, hvor borgmestre ikke har magtet deres opgave. Fredericia-borgmester Thomas Banke er blot seneste skud på stammen - også i Hvidovre har man haft en borgmester, der har været uarbejdsdygtig i store dele af perioden. I sådanne tilfælde burde der være mulighed for, at byrådene kan sætte borgmestrene på porten, siger han. Morten Marinus mener, at det er en syltekrukke, når indenrigsminister Margrethe Vestager vil udskyde spørgsmålet til et udvalg, som ministeren har nedsat efter Farum-kommissionens rapport, og som barsler med en udtalelse i løbet af 2013. - Jeg tvivler meget på, at der kommer til at ske de store revolutioner på området – og det er faktisk det vi har brug for. Vi kan ikke have en situation, hvor borgmestre kan dandere den eller anvende kommunens kreditkort uretmæssigt uden konsekvenser, siger Morten Marinus. Kommunalordføreren understreger, at det naturligvis skal være undtagelsen, at en borgmester bliver afsat. - Det skal ikke være nogen hverdagsbegivenhed. Derfor skal bestemmelserne i Styrelsesloven også fastsættes på en måde, så det gøres klart under hvilke forudsætninger en borgmester kan afsættes – f.eks. hvis vedkommende ikke passer sit arbejde, har en kritisabel embedsførelse eller hvis kommunalbestyrelsen har mistet tilliden til ham eller lignende. Der skal fastlægges en proces for, hvordan en borgmester kan afskediges, sådan at det ikke bare kan ske under en ophedet debat i byrådssalen – men det kan ikke nytte noget, at borgmestre som de eneste i en kommunalbestyrelse kan køre på frihjul, siger Morten Marinus. Han vil nu tage sagen op med indenrigsminister Margrethe Vestager.

Mest læste i dag

Det er Dansk Folkepartis kommunalordfører, Morten Marinus, der forlanger Styrelsesloven ændret, så byråd kan afsætte borgmestre, hvis de mister tilliden til deres embedsførelse.

- Vi har i indeværende kommunale valgperiode desværre set flere eksempler, hvor borgmestre ikke har magtet deres opgave. Fredericia-borgmester Thomas Banke er blot seneste skud på stammen - også i Hvidovre har man haft en borgmester, der har været uarbejdsdygtig i store dele af perioden. I sådanne tilfælde burde der være mulighed for, at byrådene kan sætte borgmestrene på porten, siger han.

Morten Marinus mener, at det er en syltekrukke, når indenrigsminister Margrethe Vestager vil udskyde spørgsmålet til et udvalg, som ministeren har nedsat efter Farum-kommissionens rapport, og som barsler med en udtalelse i løbet af 2013.

- Jeg tvivler meget på, at der kommer til at ske de store revolutioner på området – og det er faktisk det vi har brug for. Vi kan ikke have en situation, hvor borgmestre kan dandere den eller anvende kommunens kreditkort uretmæssigt uden konsekvenser, siger Morten Marinus.

Kommunalordføreren understreger, at det naturligvis skal være undtagelsen, at en borgmester bliver afsat.

- Det skal ikke være nogen hverdagsbegivenhed. Derfor skal bestemmelserne i Styrelsesloven også fastsættes på en måde, så det gøres klart under hvilke forudsætninger en borgmester kan afsættes – f.eks. hvis vedkommende ikke passer sit arbejde, har en kritisabel embedsførelse eller hvis kommunalbestyrelsen har mistet tilliden til ham eller lignende. Der skal fastlægges en proces for, hvordan en borgmester kan afskediges, sådan at det ikke bare kan ske under en ophedet debat i byrådssalen – men det kan ikke nytte noget, at borgmestre som de eneste i en kommunalbestyrelse kan køre på frihjul, siger Morten Marinus.

Han vil nu tage sagen op med indenrigsminister Margrethe Vestager.