DF: Dansk udenrigspolitik har for mange blækspruttearme

Skrevet af admin

19/01/2016

Dagens topnyheder

Danmark skal fokusere sin udenrigspolitik på nærområder som Arktis samt Østersøen, men drosle indsatsen ned i Mellemøsten. Desuden skal ulandsbistanden slankes med færre programsamarbejdslande, og staten skal samarbejde med pensionsbranchen.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Dermed støtter han ambassadør Peter Taksøe-Jensen, som gransker dansk udenrigspolitik for regeringen. I maj skal han senest aflevere sit bud, men præsenterer tirsdag sine tanker i dagbladet Politiken.

- Taksøes tanke om interesse-baseret udenrigspolitik er lige noget for mig. Jeg har altid ment, at det drejer sig om Vesten og Danmarks interesser. Vi har haft alt for mange blækspruttearme alt for mange steder, siger Søren Espersen.

Udenrigsordføreren mener ikke, at et lille land kan gøre en forskel. I 90'erne skabte Norge fred mellem Israel og PLO, men nu er indsatsen rullet tilbage påpeger han. Israel lytter især ikke til EU, påpeger han.

- Vi har forskertset vore muligheder ved at lave boykot mod Israel, som ikke gider tale med EU mere. Sverige har fuldstændig mistet sin betydning. Israel vil ikke engang lukke udenrigsminister (Margot Wallström) ind, siger Søren Espersen.

Ulandsbistanden skal også slankes, mener han, som har foreslået, at Danmark kun skal støtte tre programsamarbejdslande.

- Jo færre, jo bedre. Man er først begyndt at skære ned i de seneste år. Det var langt værre i 70'erne og 80'erne, siger Søren Espersen.

Danmark bør tilnærme sig Rusland. Sanktionerne koster årligt Danmark fire-fem milliarder kroner, men de virker ikke. De er kun til skade for os selv, siger Søren Espersen.

/ritzau/