DF: Det skal være nemt for læger at indberette bijob

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), efter Politiken søndag kan berette, at flere end 1.300 læger i løbet af de seneste år har fået påtaler for at bijobbe for medicinalindustrien uden den tilladelse fra sundhedsmyndighederne, som er påkrævet.

Hun henviser således til, at sundhedsminister Astrid Krag (SF) netop i forbindelse med åbenhed omkring lægers bijobberi tidligere har sagt, at hun ikke mener, det skal være muligt for læger at købe aktier i medicinalvirksomheder. For hvis lægerne overholder reglerne, kan de slippe for sådanne tiltag, mener DFs sundhedsordfører.

»Nu ser vi en minister, der går ud og siger, at en læge slet ikke må have aktier i et selskab (medicinalselskaber, red.), og der synes jeg, man får lavet nogle regler, der bliver så stramme, at det er grotesk. Hvis nu lægerne i stedet for gjorde de ting, de skulle, og vi fik en gennemsigtighed, så vi kunne se, hvad lægerne arbejder med, og hvad medicinalindustrien arbejder med, så kunne det være, at ministeren slækkede lidt på de krav, hun havde,« siger Liselott Blixt og fortsætter:

»Det skal ikke være sådan, at det skal være svært og bureaukratisk at melde ind som læge, det skal være nemt og ligetil, så de også gør det.«

Reglerne om, at læger skal søge tilladelse fra Sundhedsstyrelsen, når de ved siden af deres ordinære beskæftigelse vil bijobbe inden for industrien, er vedtaget for at skabe gennemsigtighed om den enkelte læges interesser og habilitet, så patienterne kan få en uvildig behandling.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, siger til Politiken, at han ikke mener, lægerne har noget at skjule, men at det i en travl hverdag kan være noget, »man ikke lige når eller forstår vigtigheden af.«

En arbejdsgruppe, som sundhedsministeren har nedsat, barsler senere på måneden med en rapport med anbefalinger til, hvordan man styrer samarbejdet mellem lægerne og industrien. Og disse udmeldinger ser DFs sundhedsordfører frem til.

»Nu skal vi have et møde med ministeren her sidst på måneden, hvor udvalget har siddet og arbejdet med lægernes bijob og så videre, og der må vi se på, hvordan vi kan gøre det, så det er tilfredsstillende for alle parter,« siger Liselott Blixt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip