DF efterlyser strengere straffe til tiggere

Skrevet af admin

10/02/2016

Dagens topnyheder

Det skal have konsekvenser med det samme, hvis man tigger om penge på en dansk gågade, på en station eller et andet sted i det offentlige rum.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der efterlyser strengere straffe for såkaldt betleri.

- Det er et skråplan at komme ud på, at folk fra Østeuropa kan tage til Danmark og nærmest få en levevej ud af at tigge på gader og stræder, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Jeg mener, at vi har problemer med det her i Danmark, og jeg tror, at det er noget, der generer folk rigtig meget, siger han.

Peter Kofod Poulsen advarer om, at der i Sverige er store problemer med østeuropæiske tiggere, og han vil nødigt opleve en lignende opblomstring herhjemme.

- Vores frygt er, at vi ender i samme situation som Sverige, hvor både butiksejere og almindelige borgere er dybt frustrerede over tiggeriet på åben gade, siger han.

I november bebudede regeringen strengere straffe for netop betleri. Det var et af 34 punkter i regeringens asyludspil, men det er ikke blevet en realitet.

At tigge i Danmark skulle som udgangspunkt udløse en straf på 14 dages ubetinget fængsel, lød det fra justitsminister Søren Pind (V).

Og straffen skulle falde uden forudgående advarsel.

- Sådan et forslag vil vi støtte, og nu har vi ventet meget længe. Hvis regeringen ikke agter at fremsætte det som et lovforslag, så fremsætter vi det som et beslutningsforslag, siger Peter Kofod Poulsen.

Ifølge Socialdemokraterne blev idéen taget ud af forhandlingerne om asyl- og udlændingepakken, fordi blandt andet Socialdemokraterne var imod den.

- Vi synes ikke, at man skal straffe en hjemløs, der beder om en tier til en kop kaffe eller en halvtredser til et varmt måltid mad, siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

- Det er klart, at det er noget andet, hvis det handler om organiseret tiggeri, hvor mennesker bliver udnyttet til at tigge i kriminelle netværk. Men det har politiet altså allerede redskaber til at gøre noget ved, siger han.

Tiggeri er ulovligt i Danmark, men en tigger kan først straffes, hvis vedkommende allerede har fået en advarsel fra politiet. I Sverige er betleri lovligt.

Ifølge svensk politi var der i november 4700 tiggere fra andre EU-lande - hovedsageligt Rumænien og Bulgarien - i Sverige.

/ritzau/