DF er frustreret over observatørstatus til Kina

»Jeg kan overhovedet ikke se, hvorfor Kina skal med. Landet har jo ikke nogen som helst aktier i det arktiske område. Det, at man hele tiden optager nye stater som observatører, betyder også, at de små arktiske folk, eksempelvis i Grønland, får sværere ved at slå igennem,« siger Søren Espersen (DF), der er medlem af Grønlandsudvalget i Folketinget, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er skammeligt, at man på den måde giver en håndsrækning til et kommunistisk diktatur,« tilføjer han.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde tidligere på dagen til Radio24syv, at alle, der har en interesse i de arktiske spørgsmål, bør have lov til at sidde med ved bordet i stedet for, at der dannes konkurrerende fora.

»Kina har jo interesser i området, blandt andet i form af mineraler og sejlruter. Vi er tilhængere af en åben tilgang fra dansk side og tror, det er til Arktisk Råds store fordel, at lande, der har noget at bidrage med, er med i rådet,« sagde Søvndal inden topmødet i den nordsvenske by Kiruna.

Kina er blot ét af flere lande, der onsdag blev tildelt permanent observatørstatus i Arktis Råd. EU havde også søgt om en permanent observatørstatus i rådet, men blev ikke godkendt og må nøjes med status som midlertidig observatør.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip