DF er skuffet over svensk søsterpartis alliance-planer

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti truer med at kappe båndene til sit svenske søsterparti, Sverigedemokraterne, der overvejer at indgå i ny EU-skeptisk alliance skabt på initiativ af blandt andre de franske højrenationalister i Front National.

- Det skuffer mig i stor stil. Det kan vi ikke acceptere, siger næstformanden for Dansk Folkeparti, Søren Espersen til Politiken

Han erklærer sig "chokeret" og tilføjer:

- Hvis det er tilfældet, og de gør alvor af det, så er vi ikke interesseret i noget samarbejde med Sverigedemokraterne.

Initiativet til den nye alliance er taget af partileder Marine Le Pen fra Front National og hollandske Geert Wilders, der står i spidsen for Frihedspartiet, PVV.

Mens DF intet har imod at samarbejde med Wilders, skal partiet ikke nyde noget af Front National, som med Søren Espersens ord har "dybe rødder i antisemitismen".

- Jeg synes simpelthen ikke, at Front National er et ordentligt parti, siger Espersen til Politiken.

Han tager også afstand fra østrigske FPÖ og de flamske separatister i Vlaams Belang.

Hos Sverigedemokraterne, der håber at komme i Europa-Parlamentet for første gang til valget i maj, er holdningen en anden. Her har partileder Jimmie Åkesson så sent som i midten af sidste måned haft besøg af Marine Le Pen, skriver Politiken.

- Selvfølgelig er både PVV og Front National interessante for os, siger Jimmie Åkesson til Politiken.

Han vil ikke kommentere kritikken fra Dansk Folkeparti.

Indtil nu er der blot tale om uformel kontakt, understreger partiets stabschef, Linus Byland, men han vil ikke udelukke et samarbejde med det franske parti, som i hans øjne har udviklet sig og ikke er antisemitisk.

/ritzau/