DF erkender: Taliban får magten i Afghanistan

Taliban får formentlig magten i Afghanistan, når Isaf-styrken fra USA, Storbritannien, Danmark og andre Nato-lande forlader landet. Men det internationale samfund skal ikke anerkende Taliban som foreslået af Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen.

- Han har givetvis ret i, at mange områder reelt styres af Taliban. Men vi skal ikke lave politiske aftaler af hensyn til Røde Kors. Vi skal ikke foregribe begivenhedernes gang for Røde Kors' skyld, siger Søren Espersen.

Han regner med, at Taliban vil spille en væsentlig rolle i den fredsaftale, han venter, når USA i 2014 trækker de fleste amerikanske soldater hjem fra Afghanistan.

- Jeg venter den store aftale, når amerikanerne er endelig ude med kamptropper til sommeren næste år. Det er helt givet, at Taliban får en meget stor rolle at spille. Taliban får efterhånden magten i Afghanistan. Det vil befolkningen have, siger Søren Espersen.

Alligevel har danske soldater ikke kæmpet forgæves i Afghanistan, mener Søren Espersen.

Danske specialstyrker blev indsat efter terrorangrebet 11. september 2001 i USA, og soldaterne har i mange år kæmpet i Helmand-provinsen sammen med britiske styrker.

- Man laver hele tiden målet om. Så er det at sikre pigeskoler. Vi må holde fast ved, at vi tog til Afghanistan, fordi der var en trussel mod Vesten. Dén er elimineret, når al-Qaeda ikke længere er operationsdygtig eller er en trussel mod Vesten, siger Søren Espersen.

Vesten vil ikke acceptere, at Taliban styrer Afghanistan og igen åbner dørene for al-Qaeda, understreger han.

- Hvis man begynder at genoprette al-Qaeda-lejre, så må de bombes. Derfor vil USA givetvis beholde en base, som også rummer en flybase, mener Søren Espersen.

/ritzau/

Dagens Gossip