DF frygter meningsløs militærmission mod Islamisk Stat

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

Det bliver med bævrende pegefinger, når Dansk Folkepartis folketingsmedlemmer tirsdag trykker på stemmeknappen og stemmer for at udvide militærindsatsen mod Islamisk Stat.

For selv om missionen har opbakning, er blå bloks største parti bekymret for, at der endnu ikke er indgået en aftale om overlevering af eventuelle fanger til de irakiske myndigheder eller Danmarks partnere i koalitionen mod den militante bevægelse.

Det kan i yderste konsekvens betyde, at man kan være nødsaget til at frigive krigsfanger.

- Det giver ikke mening at føre en krig, hvis man på forhånd ved, at man taber den. Altså, at man frigiver fangerne, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Hun frygter en situation, som da det danske krigsskib Absalon var indsat ved Somalia for nogle år siden, hvor flere pirater i dansk varetægt blev sat på fri fod, da man ikke kunne finde lande, der ville indlede en retssag mod dem.

Derfor mener hun også, at regeringen skal skynde sig at forhandle en aftale med de irakiske myndigheder eller Danmarks koalitionspartnere på plads.

- Så vi ikke står i den tossede situation, at vi enten skal løslade fanger eller endnu værre dræbe folk i stedet for at tage dem som fanger.

- Det er en frygtelig ting, der kunne ske. At man kunne friste soldater til at gøre det i stedet for at tage krigsfanger.

Regeringen arbejder i øjeblikket på at indgå en aftale med de irakiske myndigheder, men det går for langsomt, mener Dansk Folkeparti.

Kommer de danske soldater mod forventning i en situation, hvor de må tage fanger, er der oprettet en særlig tværministeriel arbejdsgruppe i København, som skal afgøre, hvad der skal ske med fangerne.

Danmark kan dog i yderste konsekvens ende med at skulle retsforfølge fanger, har forsvarsminister Peter Christensen (V) tidligere udtalt til Ritzau.

Det er dog ikke en særlig attraktiv løsning, siger Marie Krarup.

- Danmark er notorisk dårlig til at få sendt folk tilbage, så jeg kan næsten ikke forestille mig andet, end at de får asyl i Danmark. Det vil give en masse bøvl. Det danske retssystem er ikke lavet til at tage sig af krigsfanger fra Irak, siger hun.

/ritzau/