DF glæder sig over et stærkt realkredittilsyn

Det er fint, at Realkreditforeningen støtter det stærkere tilsyn, en tilsynsdiamant, som Finanstilsynet forbereder sammen med Erhvervs- og Vækstministeriet for at begrænse boligejernes afdragsfrie lån og etårige flekslån, F1-lån.

Det siger Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, til, at Realkreditforeningens direktør, Karsten Beltoft, ser positivt på, at Finanstilsynet ifølge Jyllands-Posten fremlægger modellen i første halvår 2014.

- Vi vil ikke vælte boligmarkedet og sende nogle fra hus og hjem. Men det er fint, hvis man kan få en fornuftig dialog om, hvordan man kan få boligejerne til at stemme mere overens med deres lånetyper, så man afdrager på sine lån, siger René Christensen.

Han vil ikke forbyde afdragsfrie- og flekslån. Det er en sag mellem boligejere og deres realkreditselskab, hvor han mener, at nogle ikke har rådgivet kunderne tilstrækkeligt om, hvorvidt de var godt nok polstret til at tage et afdragsfrit lån.

- Det er et meget risikabelt lån. Der er stor gevinst, men også stor risiko, hvis markedet ændrer sig. Det er som at købe aktier. Mange mennesker, som har taget et F1-lån, kunne aldrig finde på at købe aktier. Det er alt for usikkert, siger René Christensen.

Han peger også på den økonomiske risiko for samfundet, fordi realkreditselskaberne årligt udbyder enorme milliardbeløb af obligationer, når flekslån skal refinansieres.

- Det vejer tungt. Det er jo risikable lån. Det har været udfordringen ved at se, at nogle ikke kunne bære risikoen ved lånene. Man skal have gjort kunderne klart, hvilket produkt det er. De vælger noget sikkerhed fra, siger René Christensen.

- De vælger den lave rente og afdragsfrihed til. Men de vælger noget sikkerhed fra, fastslår han.

/ritzau/

Dagens Gossip