DF: Ingen grund til minutiøs gennemgang af gidselsag

Der er ingen grund til at gennemgå den mere end to år lange gidseltagning af seks søfolk - herunder de to danskere Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz - minutiøst.

Det siger Søren Espersen - udenrigsordfører i Dansk Folkeparti.

- Vores holdning har været, at vi er tilfreds med Havarikommissionens undersøgelse. Der er ikke særlig grund til at gå det minutiøst igennem.

- Vi har fået at vide tidligere, at man gjorde, hvad man kunne fra Udenrigsministeriets og efterretningstjenesternes side, siger Søren Espersen til Ritzau.

Søren Espersen tilføjer, at det er hans indtryk, at det var et uheldigt sammentræf af omstændigheder, der gjorde, at Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz sammen med fire filippinere - sad som gidsler i så lang tid.

- Der er foregået en masse evaluering af sagens forløb i Udenrigsministeriet og Borgerservice og givetvis også efterretningstjenesterne, siger Søren Espersen.

Spørgsmål: Hvad er den officielle politik, når danskere tages som gidsler i udlandet - uanset om de har et rederi i ryggen eller ej?

- Politikken er, at det selvfølgelig er rederiet, der forhandler med gidseltagerne, og at Udenrigsministeriet skal assistere så vidt muligt, og også forsvaret hvis det skønnes som en god idé.

- Staten skal ikke forhandle med gidseltagere. I sager, hvor gidsler ikke har et firma i ryggen, er det de pårørende, der i første instans træder til. Det er kun som assistance, at Udenrigsministeriet træder til, svarer Søren Espersen.

Den Maritime Havarikommission har i en rapport om piratangrebet på coasteren Leopard frikendt rederiet Shipcraft - rederiet gjorde, hvad det kunne for at forebygge piratangreb.

/ritzau/

Dagens Gossip