DF kalder minister i samråd i green card-sag

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, det er på tide at gøre op med green card-ordningen, der hvert år betyder, at en række højtuddannede udlændinge kommer til landet.

Søndag aften beretter DR Nyheder, at mange green card-indehavere presses ud i job, hvor lønnen i mindst et tilfælde er nede på 16 kroner i timen.

Det får Martin Henriksen til at kræve handling fra regeringen og Folketingets øvrige partier, og han kalder derfor beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) i samråd.

- Det står klart, at green card-ordningen reelt importerer en ny social underklasse til Danmark. Og det er ingen trøst, at de, der kommer, er højtuddannede, hvis deres uddannelser ikke kan bruges, siger Martin Henriksen.

DR Nyheder oplyser, at over 80 procent af de 149 green card-indehavere, som mediet har haft kontakt med via en Facebook-gruppe, har arbejdet ufaglært - hovedsageligt i kiosker, restauranter eller rengøringsselskaber.

De højtuddannede udlændinge bliver desuden ofte underbetalt. En ud af fire (27 procent) af de adspurgte siger således, at de arbejder til en løn på under 60 kroner i timen.

- Jeg kan regne ud, at min timeløn er 16 kroner den seneste måned.

- Men det er det eneste job, jeg har kunnet få, siger Saeed Ur Rehman, der er ph.d. i filosofi, men som siden han kom til Danmark på green card-ordningen i maj har arbejdet i spillehaller og kiosker.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F, mener, at green card-ordningen bør ændres.

- Mange har lånt penge for at komme hertil, og når de ikke kan få job og ikke har krav på sociale ydelser, må de tage, hvad de kan få for at kunne købe mad og have en seng at sove i, siger han til DR Nyheder.

Formand for Beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsbo-Andersen (S), erkender, at ordningen ikke fungerer, som den skal.

Men han mener dog ikke, at det er Folketingets ansvar at blande sig i lønforhold.

- Løn er jo ikke noget, vi beslutter i Folketinget. Så når de først er her og har lov til at arbejde her, er det fagforeningerne, der skal sikre deres arbejdsforhold, siger han til DR.

Green card-ordningen skal reformeres til foråret.

/ritzau/

Dagens Gossip