DF: Kampfly bør udløse ekstra milliarder til forsvaret

- Vi skal have de kampfly. Det skal vi slet ikke debattere.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, der til gengæld lægger an til at bruge kampflykøbet som afsæt for en debat om forsvarets budget. DF's forsvarsordfører Marie Krarup siger:

- Når denne store materielinvestering sker inden for forsvares eksisterende ramme, så risikerer vi at stå med et meget stærkt flyvevåben, men et meget svagt søvåben og en svag hær.

- Derfor mener jeg, at det er meget vigtigt, at vi i det næste forsvarsforlig får hævet budgettet, siger Marie Krarup.

Dermed har DF gjort sin stilling klar, før regeringen næste år ventes at præsentere udspillet til et nyt forsvarsforlig, som skal træde i kraft i 2018.

Forsvarsminister Peter Christensen brugte dog en del af sin taletid på pressemødet i Statsministeriet på at understrege, at de øvrige værn er blevet opgraderet med blandt andet nye fregatter og nye pansrede mandskabsvogne.

Men det er ikke nok, mener Dansk Folkeparti:

- Vi har ikke bare brug for de kapaciteter, som vi nu har stillet i udsigt. Vi har også brug for flere folk. Det er ikke for at undgå en afrustning, det er simpelthen for at få den dybde i forsvaret, som vi ikke har i dag, siger Marie Krarup.

Hun mener, at forsvaret samlet set vil blive "svagere", hvis kampflyene betales af det eksisterende budget.

Dansk Folkeparti lægger op til at bruge et tocifret milliardbeløb på forsvaret. Det skal bringe Danmarks forbrug på forsvar op på de 2,0 procent af BNP, som Danmark har forpligtet sig til i Nato-regi.

I dag bruger Danmark lidt under 1,2 procent af BNP på forsvaret, hvilket svarer til cirka 22 milliarder kroner årligt.

- Vi skal op på 2,0 procent. Det kan vi selvfølgelig ikke gøre på et forsvarsforlig. Det vil være noget, man kan gøre over en til til femtenårig periode.

- Forsvarsministeren har desværre afvist at lave en plan for, hvordan vi kommer op på de 2,0 procent, men vi kommer ikke uden om at tilføre forsvaret flere penge i næste forligsperiode, siger Marie Krarup.

Hun er til gengæld tilfreds med, at antallet af kampfly er landet på 27:

- Hvis kampflykontoret har sagt, at 27 F-35 kan det samme som 30 F-16, så er jeg tilfreds. Det afgørende er, at vi skal kunne det samme, som vi kan med de gamle fly, siger Marie Krarup.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip