DF kræver klart svar om greencard

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen vil have klart svar fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om regeringens holdning til greencard-ordningen.

Kravet kommer efter, at Jyllands-Posten lørdag kan fortælle, at en stor del af de mange universitetsuddannede fra lande som Pakistan og Bangladesh, der i de senere år er kommet til Danmark på ordningen, ender i ufaglært arbejde eller som arbejdsløse.

Det har fået Socialdemokraterne og SF til at kalde på ændringer af greencard-ordningen, hvis formål er tiltrække højtkvalificeret arbejdskraft til landet. Det glæder Martin Henriksen, men han er samtidig forvirret.

- Jeg vil rette henvendelse til statsministeren, fordi jeg jo kan konstatere, at regeringen under vækstforhandlingerne faktisk foreslog at lempe ordningen, så flere kunne få opholdstilladelse og det i længere tid, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Nu kan jeg så se, at Socialdemokratiet og SF ønsker at stramme ordningen, så jeg kunne sådan set godt tænke mig at vide, hvad der er regeringens politik.

- Hvis den nye melding er sand, hilser jeg den velkommen, men jeg skal jo være sikker på, at det også er en holdning, der dækker De Radikale, som typisk argumenterer for at udvide ordningen, siger han.

Af godt 5600 højtuddannede, der fik et greencard i perioden 2010-2012, har kun 2500 et arbejde i Danmark i dag. Resten har for eksempel opgivet og forladt Danmark igen eller lever af opsparing og lån fra familien, da de ikke er berettigede til sociale ydelser.

Og har de et job, er det ofte på deltid og som ufaglært arbejdskraft inden for rengøring eller på hoteller og restauranter, fremgår det ifølge Jyllands-Posten af et notat fra Beskæftigelsesministeriet.

Det, mener Martin Henriksen, er dybt problematisk. Hvis det stod til ham, skulle greencard-ordningen helt afskaffes. Men når det ikke er muligt, bør der ske ændringer.

- Man må arbejde på at stramme ordningen op, så man for eksempel stiller krav om at man har et arbejde, inden man kommer til Danmark, man har en vis løn, og at det er inden for et erhverv, hvor vi rent faktisk mangler arbejdskraft, siger DF-ordføreren.

/ritzau/

Dagens Gossip