DF: For mange kokke forplumrer dansk sikkerhedspolitik

En national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver kan samle trådene i den danske politik, som i dag er præget af at være splittet mellem flere ministerier.

Det mener udenrigsordfører for Dansk Folkeparti Søren Espersen.

- At have en national rådgiver, der er tilknyttet statsministeren, er en rigtig god idé, mener udenrigsordføreren.

At Danmark skal have en national udenrigs- og sikkerhedspolitisk rådgiver vil være et af forslagene i den rapport, som udenrigsgransker Peter Taksøe-Jensen fremlægger inden maj.

Det skriver Jyllands-Posten onsdag. Rådgiveren skal skabe sammenhæng i udenrigspolitikken.

- Vi har for mange kokke om den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik i dag. Den ligger dels hos udenrigsministeren, dels hos forsvarsministeren og også til dels hos statsministeren, mener Søren Espersen.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, frygter ifølge Jyllands-Posten, at udenrigspolitikken vil blive mere populistisk. Den bekymring deler Søren Espersen langtfra.

- Dertil rækker min fantasi ikke. Vi får et organ, som vil være i stand til at betjene statsministeren i afgørende situationer, siger han og påpeger, at flere andre lande har lignende rådgivere.

- Det er underligt at sige, at sikkerhedspolitikken i USA, England og Tyskland er populistisk, siger han.

Trods løfter om det modsatte har regeringen sparet på udenrigstjenesten. Det kommer blandt andet til at gå ud over Danmarks indsats i Mellemøsten, på Balkan og fredsprocessen i Israel.

25 indsatser skæres væk eller barberes ned. Derfor mener Martin Lidegaard (R), ifølge Jyllands-Posten, at en rådgiver blot vil være sminke, som dækker over nedskæringerne. Men Søren Espersen tolker ideen modsat.

- Det er en opgradering af udenrigstjenesten, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip