DF: Minister skal undersøge svigt af anbragte børn

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaard (DF), efter det er kommet frem, at mange anbragte børn svigtes i deres egne sager.

»Det er meget problematisk, hvis kommunerne ikke overholder lovgivningen om, at børn og unge mennesker skal høres inden en anbringelse. Man får ikke en god anbringelse, hvis man ikke involverer den vigtigste part i det her, nemlig barnet,« siger hun.

I to ud af fem sager tager kommunerne ikke den lovpligtige samtale med børnene, inden de bliver anbragt. Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af den seneste praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen.

Siden 1993 har kommunerne haft pligt til at inddrage børn, der skal anbringes, og når det stadig ikke er fuldt indfaset, vidner det om, at der er behov for langt større ekspertise i sagsbehandlingen, end tilfældet er nu, vurderer lektor Karin Kildedal fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet i Kristeligt Dagblad.

Det bør socialministeren sikre ved at tage kontakt til kommunerne, mener Karin Nødgaard.

»Ministeren må på banen og sikre, at kommunerne overholder reglerne, og at det her fungerer. Der skal ikke være et eneste barn, der ikke har været involveret i sin egen anbringelse, når blot det er gammelt nok. Ellers vil det aldrig blive en god anbringelse, og det kan give kæmpe problemer. Ministeren har sagt, at hun er meget optaget af børn og unge. Men det er jo bare fine ord, hvis hun ikke skrider ind her, det er nogle meget sårbare børn, som i forvejen har været meget igennem,« siger hun.

Karin Nødgaard er også parat til at se på, om kommunerne har brug for nye ressourcer for at kunne håndtere anbringelsessager.

»Jeg vil stille spørgsmål til ministeren for at høre, om kommunerne har de rigtige værktøjer. Så må man se på, om de ansatte i kommunerne skal efteruddannes, eller om der skal mere personale til, før man kan overholde lovgivningen på området.«

Dagens Gossip