DF: Ny europæisk asyldom vedrører ikke Danmark

Skrevet af admin

06/11/2014

Dagens topnyheder

Danmark skal ikke tage notits af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, når den i en ny dom retter en skarp kritik af forholdene i det italienske asylsystem.

Det mener Dansk Folkeparti, der opfordrer regeringen til fortsat at sende asylansøgere retur til Italien, selv om der er sat en øjeblikkelig stopper for dette som konsekvens af dommen.

- I stedet for at sætte sagerne i bero herhjemme, så bør vi fortsætte med at sende de asylansøgere, vi har, som først er blevet registreret i Italien, tilbage til Italien, siger partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, til Ritzau.

- Dommen vedrører jo ikke os, tilføjer han.

Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg slog tirsdag fast, at det i en konkret sag var forkert af Schweiz at sende en afghansk asylfamilie tilbage til Italien, fordi landets myndigheder ikke kunne garantere familien et sted at bo eller en midlertidig indkvartering.

Dommen underkender dermed Dublin-konventionen, der indebærer, at de 28 EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein kan sende asylansøgere tilbage til det europæiske land, som de i første omgang ankom til. I den konkrete sag flygtede afghanerne til Italien.

Modsat regeringen hæfter Martin Henriksen sig ved, at dommen vedrører en tvist mellem Schweiz og Italien.

- Det, at der er faldet en dom i en sag mellem de to lande, er jo ikke ensbetydende med, at Danmark ikke kan sende nogen tilbage til Italien, siger han og tilføjer:

- Hvis asylansøgere i Danmark er utilfredse med at blive sendt tilbage til Italien, så må de klage over det, og så kan menneskerettighedsdomstolen eventuelt tage stilling i de konkrete sager.

Det er nu op til de enkelte lande i Dublin-konventionen at vurdere, hvilke konsekvenser den konkrete sag skal have.

Til Martin Henriksens fortrydelse har justitsminister Mette Frederiksen (S) meddelt, at Flygtningenævnet skal analysere dommens betydning i dansk kontekst, før det kan komme på tale at sende asylansøgere tilbage til Italien.

- Dommen vedrører jo dybest set ikke asylansøgere i Danmark. Det er en fortolkning af dommen, som Mette Frederiksen har lagt indover, mener Martin Henriksen.

/ritzau/