DF og K tror på SU-forlig i næste uge

»Der er mulighed for, at vi godt kan lukke en aftale rimelig hurtigt, hvis altså ministeren er passende imødekommende over for de knaster, vi skal have høvlet af. Mon ikke først i næste uge er et realistisk bud,« siger SU-ordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

En af de knaster, som DF vil have høvlet af, er regeringens ønske om at skære i SUen til hjemmeboende studerende - de såkaldte »cafepenge«. Det vil partiet ikke være med til.

»Det er vigtigt for mig, at vi får styr på den del. Det er en af de detaljer, vi skal have sikkerhed for, at vi får løst, før vi kan sige, der bliver en aftale,« siger DFeren, der erkender, at partiets ønske om, at de studerende skal kunne trække studiebøger fra i skat, »er lidt svær at komme igennem med«.

Også den konservative SU-ordfører, Vivi Kier (K), er optimistisk omkring at lande en aftale.

»Jeg oplever, at ministeren nu speeder lidt op i processen. Min fornemmelse siger mig, at der i næste uge vil være realistiske muligheder for, at vi kan nå til enighed og lukke et forlig,« siger Vivi Kier, der har overtaget forhandlingerne fra Mai Henriksen (K), som er gået på barsel.

Spørgsmål: Hvad skal der til, før I når dertil?

»Fra konservativ side har vi jo ikke lagt skjul på, at vi ser fribeløbet hævet gevaldigt i forhold til, hvad den unge må tjene ved siden af sin SU. Men der er rigtig mange forslag på bordet, og jeg vil ikke kommentere fra forhandlingrummet, men det er noget af det, jeg blandt andet sidder og kæmper for,« siger Vivi Kier.

Den nye SU-reform skal frigøre to milliarder kroner, der skal gå til at finansiere dele af regeringens vækstpakke, som lige nu også bliver forhandlet. Derfor vil Dansk Folkeparti gerne være »konstruktive« og lande en aftale hurtigst muligt, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

»Det er jo en del af et samlet billede, og i og med at vi nu har en tro på, at vi kan nå i mål med SU i forhold til vækstplanen, vil vi gerne være med til at få det hele til at hænge sammen,« siger han. Dansk Folkeparti er ellers den forligspartner, som har været mest kritisk over for regeringens SU-udspil.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der sidder ved enden af forhandlingsbordet, vil blandt andet fjerne det sjette SU-år - det såkaldte »fjumreår« - for studerende, der bruger over to år, efter deres ungdomsuddannelse slutter, til de begynder på en videregående uddannelse. Desuden må de studerende ifølge regeringens udspil højst være forsinkede i seks måneder på bachelor- eller kandidatuddannelsen, hvis de vil undgå at miste deres SU. I dag er grænsen for forsinkelse 12 måneder.

SU-reformen forventes at træde i kraft i perioden fra 1. juli 2014 til 2016.

Dagens Gossip