DF og LA afviser at genforhandle landbrugspakken

Skrevet af admin

18/02/2016

Mest læste i dag

Der er ikke udpræget velvillighed blandt de øvrige blå partier bag landbrugsaftalen til at komme De Konservative i møde med nye grønne elementer.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har indkaldt alle tre støttepartier til "en drøftelse" af landbrugspakken. Det sker, efter De Konservative har krævet, at ministeren føjer "kompenserende tiltag" for at afbøde landbrugspakkens påvirkning på miljøet.

- Pakken har en god balance mellem miljø og erhverv, siger Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach, der kalder drøftelsen "et særforløb" arrangeret for De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov.

Mandag fik de blå partier en teknisk gennemgang af pakkens miljøeffekter. Herefter slog Rasmus Jarlov fast, at han havde fået fremlagt nye tal, der "indiskutabelt" viser, at pakken "ikke isoleret set er til gavn for miljøet".

Onsdag fremsatte De Konservative så krav om, at der skal tilføjes grønne elementer til pakken. Men hverken ministeren, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance kan genkende billedet af, at der skulle være fremlagt nye tal.

- De tal, vi har fået oplyst i løbet af den seneste uges stormvejr, er fuldstændig identiske med de tal, vi har fået under hele forløbet, siger Carsten Bach.

- Så har De Konservative endelig fået tid til at læse på den politiske aftale, de har indgået, og så er de ikke tilfredse med den.

Hos Dansk Folkeparti, der også deltog i den tekniske gennemgang, stoler Lise Bech på ministeriets beregninger. Hun taler gerne med De Konservative om grønne tiltag.

- Men for mig at se er landbrugspakken én ting, og hvis vi skal kigge på flere grønne tiltag, så gør vi gerne det. Men hver ting for sig, siger hun.

En af de ting, der har været kritiseret, er, at landbrugspakken giver øget kvælstofudledning. Men Carsten Bach fastholder i tråd med ministeren, at man ikke kan gøre regnestykket op uden at medregne den såkaldte baseline-effekt.

Begrebet dækker over de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med selve landbrugspakken at gøre.

/ritzau/