DF og V: Udenlandske studerende koster Danmark dyrt

»Udfordringen er, at vi betaler en god uddannelse til de pågældende, men der sker ofte det, at de forlader landet bagefter. Samtidig har vi en hel del danske studerende, der ikke kan komme ind, fordi pladserne er optaget af udenlandske studerende. Så står vi tilbage med en lang næse,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF).

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver ottende af de optagne på de videregående uddannelser i 2012 havde udenlandsk baggrund. Omkring hver anden kommer fra EU-lande, mens hver fjerde er fra Norge eller Island. En sidste fjerdedel er fordelt på resten af verden, herunder otte procent fra Asien.

Peter Skaarup peger på, at en EU-dom for nylig har slået fast, at Danmark og andre EU-lande er forpligtede til at udbetale SU til udenlandske studerende, hvis de har et arbejde ved siden af.

»Hvis vi oven i købet skal betale SU med de domme, der har været på området, så bidrager det til den særlige problemstilling, vi ser omkring velfærdsturisme,« siger Peter Skaarup og henviser til, at EU-borgere også har ret til børnecheck og dagpenge.

Peter Skaarup foreslår, at udenlandske studerende eksempelvis forpligtes til at blive i Danmark en periode efter endt uddannelse som »kompensation« for den gratis uddannelse, de har modtaget.

Også hos Venstre vækker det stigende antal udenlandske studerende bekymring.

»Overordnet set er det en kæmpe gevinst, at vi har mange internationale studerende, som giver et internationalt miljø på de højere læreranstalter. Problemet er bare, når regningen skal betales. Vi har ikke råd til at betale, hvis det fortsætter på den her måde,« siger SU-ordfører Mads Rørvig (V).

Han mener, den danske regering skal løse problemet omkring udenlandske studerendes ret til dansk SU på EU-plan.

»Vi skal have en anden tilgang til den frie bevægelse i EU. Man skal ikke bare kunne komme herop og få SU fra dag ét. Det synspunkt står vi ikke alene med i Danmark. Også England, Tyskland og Belgien har også rejst problematikken, som vi også møder omkring ret til børnechek og dagpenge,« siger Mads Rørvig.

»Regeringen må tage den her problematik mere seriøst og søge en løsning sammen med de andre EU-lande, der står med samme problem,« siger Mads Rørvig.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip