DF om børnecheck: Sagen skal for EU-Domstolen

Hvis et flertal i Folketinget vælger at bryde EU-loven, så skal sagen tages op i EU-Domstolen, siger Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl.

Det er nemlig først, hvis Danmark bliver dømt, at man mod sin vilje skal give børnecheck til EU-borgere fra den første dag, de arbejder i landet, mener han.

- Det er klart, hvis Danmark bliver dømt, så er Folketinget nødt til at rette ind efter det, siger han.

- Men vi er jo ikke blevet dømt. Regeringen ændrer af egen drift reglerne uden om Folketinget. Og det er det, jeg mener, er forkert, siger han.

Dansk Folkepartis formand gik hårdt til statsministeren under Folketingets spørgetime tirsdag. Her viftede han med regeringens lovforslag og sagde:

- Har vi en mindretalsregering, som er fuldstændig ligeglad med, hvad dette Folketing mener? Dette er jo ikke Ukraine. Det tangerer grundloven.

Anklagen fik statsministeren til at bede om at blive slæbt i retten for at få afgjort, om der er hold i anklagen om grundlovsbrud. Det afviser Kristian Thulesen Dahl dog at gøre.

- Det er noget mærkeligt noget at gå i retten med striden. Det er en sag, som bør løses ved, at regeringen selvfølgelig accepterer, at den ikke kan regere hen over hovedet på et flertal i Folketinget, siger han.

Et flertal i Folketinget er imod, at EU-borgere ikke, som det tidligere var tilfældet, skal optjene rettigheden til børnecheck ved to års arbejde i Danmark.

Alligevel slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag fast, at regeringen vil give checken fra første arbejdsdag. De danske regler er nemlig i strid med EU's regler om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Ifølge statsministeren vurderer embedsmændene, at EU's regler er så klare, at det vil være spild af ressourcer at føre sagen ved domstolen.

/ritzau/

Dagens Gossip