DF om togfond: Vi kan ikke køre videre med bind for øjnene

Togfonden skal en tur i remisen og gennem et "servicetjek".

Sådan lyder det nu fra det eneste borgerlige parti i forligskredsen bag togfonden, Dansk Folkeparti.

Det sker efter, at flere af forligspartierne bag fonden nu har mistet troen på, at indtægterne fra udvinding af olie i Nordsøen kan bære finansieringen af togfonden, som der ellers oprindeligt var lagt op til.

Olieprisen er lige nu omkring det halve af, hvad man regnede med, da den daværende S-R-SF-regering i begyndelsen af 2014 aftalte togfonden med Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Og selvom parterne også aftalte at finde de nødvendige godt 28 milliarder kroner på anden vis, hvis olieprisen skulle falde, så lægger Dansk Folkeparti nu op til at skubbe visse dele af togfondens dyre elementer.

- Vi har jo forpligtet os til at finde finansiering til togfonden andetsteds, hvis indtægterne fra olien ikke slår til, men der er jo også en smertegrænse på det, siger Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen.

- Det ser ud til, at der bliver massiv pengemangel i togfonden, og det er vi bare nødt til at forholde os til. Det kan ikke nytte noget, at vi bare kører videre med bind for øjnene og så pludselig skal ud og finde ti milliarder skattekroner, siger han.

Han afviser, at Dansk Folkeparti har fået kolde fødder i forhold til togfonden.

- Vi får aldrig kolde fødder i Dansk Folkeparti, men vi er nødt til at være ansvarlige i forhold til de penge, der skal bruges, så vi er meget enige i Venstres ønske om at give fonden et servicetjek, siger han og tilføjer:

- Hovedelementerne i togfonden står vi ved, men vi skal altså finde pengene til det også.

De fem partier bag togfonden - S-R-SF-EL-DF - har givet hinanden håndslag på, at man vil finde de milliarder, der skal til for at gennemføre fonden, selvom olieindtægterne skulle svigte, og man er nødt til at finde andre finansieringskilder.

Men Dansk Folkeparti vil ikke sende en eventuel regning videre til velfærdsområdet, fastslår Kim Christiansen.

- Selvfølgelig kan vi altid finde penge andre steder, men vi vil ikke være med til at finde otte-ti milliarder kroner på velfærd.

- Og hvis det skal findes på anlæg, så er der ikke penge til ret meget andet end togfonden, og det er derfor, vi lige sætter foden på bremsen nu, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip