DF-ordfører fastholder: Vi kæmper for billigere færger

Skrevet af admin

06/06/2016

Dagens topnyheder

Det har vakt opsigt på blandt andet Ærø og Fanø, at Dansk Folkepartis ordfører for øer og landdistrikter, Mette Hjermind Dencker, i sidste uge forklarede, at det er øerne selv, der ikke har ønsket fuld såkaldt trafikal ligestilling.

Det har vi aldrig nogensinde sagt, siger flere ærøske politikere til Fyens Stiftstidende, og Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V), stemmer i:

- Det er der da ingen, der kunne drømme om at sige, siger han.

Mette Hjermind Dencker forklarer, at de synspunkter, hun har refereret, er fremsat ad uformelle kanaler og kommer fra øer, der er mindre end for eksempel Ærø og Fanø, der er selvstændige kommuner.

- Hvis man indførte den fulde trafikale ligestilling lige nu, så ville øerne blive overrendt. Der ville ikke være plads på overnatningsstederne, siger hun.

- Det, der ikke skal herske nogen tvivl om, er, at i Dansk Folkeparti går vi ind for fuld trafikal ligestilling. Det er vi ikke begyndt at trække i land med. Vi kæmper for den fulde trafikale ligestilling, og det vil vi fortsætte med at gøre.

Begrebet trafikal ligestilling dækker over, at det skal koste det samme at sejle med færge, som det ville koste at køre en tilsvarende strækning i bil. Det vil ifølge en rapport fra Indenrigsministeriet koste 281 millioner kroner, hvis det skal indføres fuldt ud.

I forbindelse med en større politisk aftale fra februar blev der afsat 48 millioner kroner i 2016 og 95 millioner kroner fra 2017 og frem. Det skal sikre, at prisen for at sejle med færgen sættes ned i månederne, der grænser op til turistsæsonen.

Men om vinteren og i højsæsonen vil det fortsat være de gamle takster, der gælder. Socialdemokraterne har derfor foreslået, at beløbet hæves til 133 millioner kroner. Det vil betyde, at prisen også kan sænkes om vinteren.

Mette Hjermind Dencker siger, at DF's mål stadig er 281 millioner kroner.

- Jeg kan sagtens se, at vi kan gå efter en mulighed, hvor vi langsomt optrapper, så vi giver 281 millioner i 2020. Så vil vi give øerne en mulighed for at forberede sig på det rykind, der alt andet lige vil komme.

Spørger man Socialdemokraterne, sejler det for Dansk Folkeparti.

- Det er den største søforklaring, jeg har hørt meget, meget længe. Der blev lovet alt mulig hjælp og økonomiske bidrag til vores øer for at få billetprisen ned.

- Venstre og DF er ikke nået i mål med det og har dårlig samvittighed og prøver så at sige, at øerne ikke har bedt om det, siger Magnus Heunicke (S), ordfører for øer og landdistrikter.

/ritzau/