DF parat til at sætte Irak-mission på pause

Dansk Folkeparti vil ikke sidde nødråbet fra de danske kampfly-mekanikere i Irak overhørig.

Det fastslår udenrigsordfører Søren Espersen efter, at repræsentanter for flymekanikerne tirsdag i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beder om en pause i operationen mod Islamisk Stat i Irak på grund af massiv overbelastning på både mandskab og materiel.

- Vi tager det alvorligt, og jeg synes, at man må sige, at hvis vi ikke har kapacitet til det her, så skal vi heller ikke, siger Søren Espersen til Ritzau.

- Det, der er vigtigst for os, er Danmarks territoriale forsvar og vores forpligtelser ude i Østersøen. Og de der missioner langt væk i Irak og Afghanistan, det er noget, der kommer oven i, hvis vi kan, og det kan vi så åbenbart ikke, siger han.

Søren Espersen vil dog afvente, hvordan forsvarsminister Carl Holst (V) forholder sig til brevet fra mekanikerne.

Siden oktober har danske F-16-fly opereret over irakisk luftrum. Det er siden hen blevet til 440 missioner, hvor der er kastet næsten lige så mange bomber mod mål på landjorden.

I foråret kom det desuden frem, at udgifterne til indsatsen langt overstiger det forventede. Til efteråret skal politikerne beslutte, om man vil forlænge indsatsen i Irak.

Venstre-regeringen har klart meldt ud, at man ønsker en forlængelse. De daværende regeringspartier har hidtil været mere afventende.

- Vi vil ikke være med til at forlænge, hvis det kommer til at gå ud over vores eget forsvar. Hvis folk dernede siger, at de fly ikke kan repareres hurtigt nok, og at folk ikke kan afspadsere alle de mange timer, så skal vi ikke være med, siger Søren Espersen.

- Man kan ikke bare blive ved med at presse folk, så det kan godt ske, at det skal være slut med den mission i en periode, siger han.

Hos Socialdemokraterne indtager man en afventende holdning. Men, påpeger fungerende politisk ordfører Benny Engelbrecht i en mail til Ritzau:

- Vi tager de ansattes bekymring meget alvorligt, og vi vil nu afvente en nærmere forklaring fra forsvarsministeren, så vi kan tage stilling i sagen. Det er selvfølgelig helt afgørende, at vores F16-deltagelse sker på en fuldstændig forsvarlig måde.

/ritzau/

Dagens Gossip