DF parat til at stemme ja til patentdomstol

Udmeldingen kom efter partiets formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), fredag var til møde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Statsministeriet, hvor han gjorde det klart, at Dansk Folkeparti er parat til at forhandle.

»Hvis vi skal hjælpe regeringen ud af den her klemme og acceptere, at patentdomstolen bliver en realitet, så er vi selvfølgelig interesseret i, om vi kan få noget til gengæld, som betyder mere for os rent EU-mæssigt, og her er bankunionen vigtig,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Det har indtil fredag været Dansk Folkeparti og Enhedslisten, som har bremset for, at deltagelse i EUs patentdomstol kunne vedtages i Folketinget. Det kræver nemlig et 5/6-flertal i Folketinget, hvis regeringen vil slippe for, at spørgsmålet skal sendes til folkeafstemning. Ender Dansk Folkeparti med at stemme for forslaget i Folketinget, betyder det altså, at man undgår en folkeafstemning.

Hos Enhedslisten, der også er imod dansk deltagelse i EU-patentdomstolen, mener man, at Dansk Folkeparti »er på glatis« med udmeldingen:

»Jeg synes, Dansk Folkepartis melding er pinlig. Selvfølgelig skal vi have en folkeafstemning om bankunionen, som vil have vidtgående konsekvenser for den danske befolkning, men det er ikke et argument for, at vi ikke skal høre befolkningen om patentdomstolen. Den kommer jo også til at have stor betydning for samfundsudviklingen fremover,« siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen (Ø), og fortsætter:

»Gang på gang har Morten Messerschmidt (DF) sagt, at han forventede, at Enhedslisten ikke ville have rygrad nok til at stå fast på kravet om en folkeafstemning i spørgsmålet om EU-patentdomstolen. Nu viser det sig, at det er Dansk Folkeparti, som ikke har rygrad nok. Vi er ikke til falds for politiske lokumsaftaler, som Dansk Folkeparti åbenbart er,« siger Nikolaj Villumsen.

Socialdemokraterne håber på, at Dansk Folkeparti vælger at støtte Danmarks deltagelse i EU-patentdomstolen, men partiet skal ikke gøre sig forhåbninger om at få indrømmelser på andre EU-områder.

»Nu vil de have indrømmelser på bankunionen, men vi ved jo ikke engang, hvad indholdet af den er, så vi kan ikke på nogen måde lave en aftale om det endnu. Man blander tingene sammen og spiller et taktisk spil i stedet for at løse reelle problemer, hvor danske virksomheder i dag skal igennem en lang juridisk ørkenvandring for at sikre sig deres rettigheder,« siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Mette Reissmann (S).

Og på spørgsmålet om, hvorvidt regeringen er villig til at forhandle med Dansk Folkeparti for at sikre støtten i Folketinget til patentdomstolen, er svaret klart:

»Nej, det vil vi ikke. Vi appellerer sammen med dansk erhvervsliv meget kraftigt til Dansk Folkeparti om at stemme for,« siger hun.

Dagens Gossip