DF: Positiv dagpenge-melding fra Mette Frederiksen

Dansk Folkeparti lyttede interesseret med, da Mette Frederiksen tirsdag holdt pressemøde i forbindelse med Socialdemokraternes sommergruppemøde i Silkeborg.

Den nyvalgte S-formand kom som ventet ind på dagpengesystemet, som skal forbedres, når Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger.

Mette Frederiksen udtalte blandt andet, at dagpengesystemet "ikke nødvendigvis skal være dyrere".

Den sætning bed DF''s finansordfører, René Christensen, mærke i.

- Jeg hører ikke længere Socialdemokraterne sige, at det er altafgørende, at et nyt dagpengesystem ikke må koste flere penge. Jeg hører dem sige, at det må vi se på, siger han til Ritzau.

DF har længe selv meldt ud, at partiet er villig til at finde flere penge, hvis et nyt dagpengesystem kræver netop det.

Da den tidligere regering nedsatte en dagpengekommission, var opgaven klar. Det måtte ikke koste ekstra penge, selvom reglerne for eksempelvis genoptjening blev ændret.

Siden da har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i klar tale fastslået, at det også er deres udgangspunkt. Selvom dagpengesystemet skal ændres, må det ikke koste ekstra penge.

Men nu øjner DF altså en åbning.

- Grundlaget for Dagpengekommissionens arbejde er, at et nyt dagpengesystem absolut ikke må koste flere penge, men hendes udtalelser åbner da op for nogle muligheder politisk.

- Vi har ikke et mål om, at det skal koste flere penge. Vi har sagt, at det er vigtigt for os at få lavet et dagpengesystem nu, som har værdi for arbejdstager og arbejdsgiver.

- Det skal være et dagpengesystem med en vis bund i politisk, så det er noget, som holder på den lange bane. Der er nu åbnet op for, at det kan lade sig gøre, måske med en mindre udgift, siger René Christensen.

Spørgsmål: Presser det her Lars Løkke Rasmussen til at melde noget lignende ud?

- Sådan kan man godt se på det. Men vi forventer også, at man på dagpengespørgsmålet får ro på og laver en bred aftale, og det ville være stærkt, hvis både Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne som de største partier var en del af det, siger René Christensen.

Spørgsmål: Så du forventer, at Venstre også åbner op for, at dagpengesystemet må koste mere?

- Det skal man spørge Venstre om. Det må også have stor værdi for Venstre med en bred aftale, så der kan komme ro på, siger René Christensen.

Rapporten fra kommissionen ventes at blive offentliggjort i oktober.

/ritzau/

Dagens Gossip