DF-profil har svært ved at bevare pessimismen efter god melding

Skrevet af admin

03/12/2015

Dagens topnyheder

Det dufter af et nej, hvis de første valgstedsmålinger i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet fra DR og TV2 viser sig at holde stik resten af aftenen.

TV2's måling, som Megafon står for, viser, at 52,8 procent af vælgerne har stemt nej, mens 47,2 har stemt ja.

DR's måling, som Epinion står for, viser 53,3 procent til nej-siden, mens 46,7 procent har stemt ja.

Dansk Folkeparti håber på et nej, og Søren Espersen, partiets næstformand, har svært ved at holde glæden tilbage efter de første meldinger.

- Det er svært at bevare pessimismen. Det her giver et lettelsens suk. Det er i hvert fald ikke helt galt, og vi er glade for det, vi har set indtil nu, siger DF-næstformand Søren Espersen.

Hos Venstre og Socialdemokraterne, som begge anbefaler et ja, er stemningen mere afdæmpet af naturlige årsager.

- Der er bare tale om en exitpoll. Jeg håber, at det ændrer sig til et bedre og klogere resultat, når stemmerne er talt op, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mens Nick Hækkerup, Socialdemokraternes udenrigsordfører, siger:

- Der er ikke en eneste stemme, der er talt op endnu, så lad os nu se.

- Dansk Folkeparti har det nok som mig og tager det roligt. Vi har før set, at exitpolls har ændret sig. Jeg tror stadigvæk på.

Spørgsmål: Lad os sige det ender med et nej, hvor stort et nederlag er det så for Socialdemokraterne?

- For mig er det et nederlag for Danmark og vores muligheder for at bekæmpe kriminalitet. Så for mig er det i andenrække, hvem der har skylden blandt partierne, siger Hækkerup og tilføjer:

- Socialdemokratiet har kæmpet for et ja og har villet et ja. Derfor er det selvfølgelig en skam, hvis det ikke bliver det.

Hvis valgstedsmålingen viser sig at holde stik, når det endelige resultat bliver kendt senere på aftenen, vil Danmark fortsat stå uden for det europæiske samarbejde på retsområdet.

Et ja til den såkaldte tilvalgsordning vil omvendt betyde, at Danmark fra sag til sag vil kunne vælge, om Danmark vil være med i ny EU-lovgivning om samarbejde inden for straffe- og civilret.

Ja-partierne består af Venstre, Socialdemokraterne, De Konservative, SF, De Radikale og Alternativet.

Fra Enhedslisten, DF og Liberal Alliance har opfordringen lydt til et nej. Det samme mener Folkebevægelsen mod EU.

En valgstedsmåling er en undersøgelse af, hvad vælgerne har stemt, når de har været i stemmeboksen.

/ritzau/