DF: Realistisk at vi er med i reformer

Dansk Folkeparti mødtes fredag med regeringstoppen i Finansministeriet for at tale reformer af kontanthjælp, SU og ikke mindst den store vækstplan, der blev præsenteret i sidste uge.

Og det var en opløftet partileder, Kristian Thulesen Dahl, der forlod Finansministeriet med favnen fuld af mapper og små gule sedler og forventningen om nye møder efter weekenden.

- Jeg anser det bestemt som realistisk, at vi er med i nogle af reformerne, hvis regeringen er villig til reelt at forhandle, siger han.

- Det afgørende for os er, at det ikke nødvendigvis giver de milliarder på bundlinjen, som regeringen på forhånd har sat sig for, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Han henviser til, at regeringen i sit udspil til en kontanthjælpsreform har som mål at skaffe en milliard kroner til andre formål, men en omkalfatring af SU'en skal give to milliarder kroner.

- De største knaster mellem os og regeringen er, om de villige til at diskutere SU og kontanthjælp uden en eller anden binding om, at det skal give så og så mange penge.

- Det kan blokere, hvis de står fast på, at det skal give et bestemt beløb, siger Thulesen Dahl.

Den anden knast er regeringens plan om at sænke selskabsskatten med tre procent fra 25 til 22 procent.

De milliarder af kroner, som det koster, vil Dansk Folkeparti hellere bruge på lempelser af energiafgifter og afgifter på varer, der er følsomme over for grænsehandlen.

Der er den særlige krølle ved Dansk Folkepartis rolle i reformforhandlingerne, at partiet i forvejen er med i forlig om både SU og kontanthjælp.

Derfor kan regeringen ikke foretage ændringer på de områder på denne side af et folketingsvalg uden Dansk Folkepartis velsignelse, understreger Kristian Thulesen Dahl.

- Det er klart, at hvis man skal lave om i de forlig, vi har, så skal vi være enige om det. Og bliver vi ikke det, så kan regeringen kun ændre forligene med virkning fra efter et folketingsvalg, siger han.

- Og det er jo også en af de grunde, der er til at tro, at regeringen har en interesse i at holde Dansk Folkeparti inde i forhandlingerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip