DF spænder ben for 200 nye fængselspladser

Dansk Folkeparti vil blokere for finansieringen af regeringens aftale om at oprette 200 flere fængselspladser.

En del af finansieringen hentes nemlig fra områder, hvor Dansk Folkeparti er del af forlig.

Dermed risikerer regeringen at mangle 675 millioner kroner til at finansiere den flerårige aftale om Kriminalforsorgen, der blev indgået onsdag mellem S-SF-R-regeringen, Enhedslisten, Liberal Alliance og De Konservative.

Også Venstre - der lige som Dansk Folkeparti står uden for aftalen om nye fængselspladser - vil ifølge Ritzaus oplysninger blokere for finansieringen.

- Det er soleklart, at når der findes penge ved at skære i forlig, som Dansk Folkeparti er del af, så skal Dansk Folkeparti selvfølgelig være med til at bestemme, hvad pengene så i stedet skal bruges til, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til Ritzau.

Han fortsætter:

- Derfor nytter det ikke noget, at regeringen tror, den kan lave forlig med blandt andre Enhedslisten og så bruge penge, der er omfattet af forlig med Dansk Folkeparti.

- Sådan spiller klaveret ikke, og det ville eksempelvis Socialdemokraterne heller ikke have affundet sig med, siger Kristian Thulesen Dahl.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bedt henholdsvis Venstre og Dansk Folkeparti om fredag at melde tilbage, om de har indvendinger imod, at regeringen vil bruge nogle af pengene fra aftalerne om offentlig løntilskud og mentorordning til kontanthjælpsmodtagere til at finansiere fængslerne.

Dermed anerkender ministeren ifølge Kristian Thulesen Dahl, at der vil være tale om forligsbrud, hvis regeringen trods protesterne fra Dansk Folkeparti og Venstre fortsætter med planerne.

På offentlig løntilskud vil regeringen hente 315 millioner kroner i aftaleperioden, mens mentorordningen skal beskæres med 360 millioner kroner. Dermed udgør de to poster en central del af finansieringen af aftalen med i alt 675 millioner kroner i perioden fra 2013 til 2016.

Men de to områder er ifølge DF omfattet af aftalen "Flere unge i uddannelse og job" fra 2009 og "Flere i arbejde" fra 2002, som Venstre og Dansk Folkeparti er del af.

Spørgsmål: I var med i forhandlingerne indtil målstregen. Er det ikke lidt pigefornærmet at blokere aftalen bagefter?

- Vi forhandlede benhårdt for at komme med i forliget om Kriminalforsorgen, for der er behov for en udbygning af fængselsvæsnet i Danmark. Regeringen forlangte, at vi skulle sige ja til en finansiering, vi ikke brød os om, nemlig besparelser på tandbehandling.

- Derfor valgte vi ikke at være med i forliget, og så kan regeringen selvfølgelig ikke finde penge på områder, hvor Dansk Folkeparti er del af forlig, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dagens Gossip