DF til Grønland: Drop nu drømmen om løsrivelse

En ny rapport, som konkluderer, at Grønland ikke kan tjene nok på sine naturråstoffer til at leve uden bloktilskud fra Danmark, burde få landet til at indse, at det hører til i Rigsfællesskabet.

Det siger Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, til Ritzau.

- Rapporten viser, at det er bedst med Rigsfællesskabet. Den må give anledning til, at Grønland nu ligger de fuldstændig fantasifulde drømme om selvstændighed på hylden, siger han.

Den grønlandske landsstyreformand, Aleqa Hammond, har gjort det klart op til flere gange, at hun ønsker et uafhængigt Grønland.

Men i rapporten, som er udarbejdet af 13 nordiske forskere, konkluderes det, at Grønland skal bruge omkring 24 såkaldte storskalaminer for at kompensere for, at de ved en løsrivelse mister et årligt bloktilskud på 3,6 milliarder kroner fra Danmark.

På nuværende tidspunkt er kun to miner planlagt, og de mangler fortsat finansiering.

Forskergruppen anbefaler, at Grønland i stedet indfører såkaldte geoparker, som verdenssamfundet så måske kan kompensere landet for at holde i stedet for at bore efter olie.

Søren Espersen er imod, at Danmark fortsætter med at give milliarder i bloktilskud til Grønland de næste mange år, hvis landet alligevel planlægger at løsrive sig og blot venter på at finde finansieringskilden til at gøre det.

- Grønland siger til os: Vi er gift, men lige så snart vi bliver rige, vil vi skilles. Det er grotesk, at vi de næste 20-25 år skal finansiere en eller anden drøm om at vinde i lotto, siger DF-ordføreren, der også efterlyser en bedre dialog med landsstyreformanden.

- Jeg vil meget gerne have en høring i Folketinget, hvor både det danske og grønlandske parlament deltager, så vi kan blive klogere på, hvad det er, vi gerne vil med Rigsfællesskabet.

- For det kan ikke nytte noget, at vi har en grønlandsk landsstyreformand, som sviner Danmark til hver gang, hun får lejlighed til, siger Søren Espersen.

/ritzau/

Dagens Gossip