DF: Tyrkiet må stoppe folkevandring til EU

EU-lande bør tilbyde den tyrkiske regering at drive centre for syriske asylsøgere i Tyrkiet, så de ikke strømmer over Det Ægæiske Hav til Grækenland og via Balkan til EU.

Det siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. I juli rejste 49.500 asylsøgere fra Tyrkiet over havet til græske øer som Kos og via Athen gennem Makedonien og Serbien til Ungarn som det første EU-land videre nordpå.

- Tyrkerne har store problemer op til grænsen mod Syrien. Her kan vi måske hjælpe. Så kan de hjælpe os med at bremse tilstrømningen. Det kunne være oplagt, at den danske regering gjorde det med andre lande, siger Martin Henriksen.

Den franske præsident, Francois Hollande, og den tyske kansler, Angela Merkel, foreslog mandag at oprette fælles EU-lejre i Grækenland og Italien, hvor man adskiller ulovlige emigranter fra asylsøgere.

Spørgsmål: - Skal vi lave fælles EU-lejre?

- Dels har det været på tale at lave fælles modtagecentre i EU, dels at lave fælles centre i andre lande i nærområdet, hvor man kan søge asyl i EU. Det er ikke en god idé, når det rygtes, at hvis man vil ind i EU, så kan man bare tage til Tyrkiet, siger Martin Henriksen.

Han kalder tilstrømningen en folkevandring, ikke en flygtningestrøm, når Tyskland i år venter 800.000 asylsøgere.

- Der er illegale indvandrere og bekvemmelighedsflygtninge samt flygtninge, der efter flygtningekonventionen har ret til ophold i forskellige europæiske lande. Vi vil gerne stoppe begge dele, siger Martin Henriksen.

Når Tyrkiet huser godt to millioner især syriske flygtninge, bør Danmark tilbyde hjælp, mener han.

- Det kunne være sammen med Storbritannien eller Frankrig, så der er større vægt bag. Vi vil bede regeringen om at gøre forsøget, siger Martin Henriksen.

/ritzau/

Dagens Gossip