DF: Ventetid i straffesager er en gyser for retssystemet

Skrevet af admin

22/01/2014

Dagens topnyheder

14 måneder. Så lang tid tog det i gennemsnit for en straffesag at blive behandlet - fra anmeldelse til fængsel i 2012. Og det er for lang tid, mener både Dansk Folkeparti og SF.

- Det må være lidt af en gyser for vores retssystem, at der går så lang tid. Det er simpelthen ikke godt nok, siger DF's retsordfører, Peter Skaarup, til Ritzau.

SF's Karina Lorentzen mener, at 433 dage er for lang tid, da det er meget indgribende at være tiltalt i en straffesag.

- Det er rigtig lang tid at have en sag hængende over hovedet, især hvis man bliver frikendt, siger Karina Lorentzen.

Kritikken kommer på baggrund af, at Statsrevisionen har kritiseret Justitsministeriet for ikke holde nok øje med behandlingstiden for straffesager.

Og den kritik mener Peter Skaarup, er helt berettiget.

- Hvis sagerne trækker ud i så lang tid, så har det ingen opdragende virkning på gerningsmændene. Så er der ingen sammenhæng med den kriminelle gerning og det tidspunkt, man skal afsone sin straf, siger han.

Karina Lorentzen mener, at man bør undersøge nærmere, hvad der er baggrunden for den lange behandlingstid.

Hun peger på, at en af de ting, som presser sagsbehandlingstiden hos domstolene, er civilsager.

- Derfor har vi taget initiativ til at ændre beløbsgrænsen for, hvornår man kan anke i en civilsag. Det skal forhåbentlig få færre sager til at trække ud, siger hun.

DF kræver nu, at justitsministeren kommer med en plan for, hvordan man får sagsbehandlingstiderne bragt ned i de forskellige myndigheder.

Rigsrevisionens nye beretning viser, at våbensager og voldssager med politisk fokus kom hurtigst igennem med en behandlingstid på 287 og 289 dage.

Sager om økonomisk kriminalitet havde den længste behandlingstid på 714 dage i gennemsnit.

/ritzau/