DF vil åbne dansk ambassade i Nordkorea

Skrevet af admin

18/12/2014

Dagens topnyheder

Danmark bør have en ambassade i Nordkorea, der regnes for at være verdens mest lukkede land og desuden er kendt for sin gennemgribende overvågning af borgerne.

Det mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der torsdag kom med udtalelsen i programmet Reporterne på Radio24syv under en debat om USA's forhold til Cuba.

- Jeg ville gerne have, at Danmark åbnede en ambassade i Nordkorea i erkendelse af, at der altså ligger en stat derude.

- Det er godt nok en helvedes til stat, og det har Cuba også været på mange måder, men vi skal da tale sammen, for det er altid første skridt til, at vi overhovedet kan komme nogen vegne, siger Søren Espersen i radioprogrammet.

Det nordkoreanske styre bryder ifølge FN adskillige menneskerettigheder og beskyldes for at stå bag drab, slaveri, tortur, voldtægt, tvungne aborter og anden seksuel vold, forfølgelse på baggrund af politiske og religiøse grunde og systematisk udsultning.

FN vurderer, at der sidder mellem 80.000 og 120.000 politiske fanger i landets fangelejre.

- Alvoren, omfanget og karakteren af disse overgreb afslører en stat, som er uden sidestykke i nutidens verden, skrev FN ifølge Radio24syv i sin seneste rapport om Nordkorea.

Ikke desto mindre har en række lande - også flere europæiske - valgt at oprette ambassader i Nordkorea.

Eksempelvis har Sverige siden 1975 haft en ambassade i Pyongyang, Nordkoreas hovedstad, hvor også både Tyskland og Storbritannien holder til.

I alt har syv EU-lande ambassader i byen, og ifølge svenskerne handler tilstedeværelsen blandt andet om at arbejde for mere åbenhed i det lukkede og fattige land.

- I de seneste år har Sverige forsøgt at hjælpe med at skabe større åbenhed i Nordkorea og en gradvis integration af landet i det internationale samfund, står der på den svenske ambassades hjemmeside.

Ambassaden har desuden konsulært ansvar for alle nordiske borgere, herunder danskere.

Ritzau har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra Søren Espersen.

/ritzau/