DF vil advarer Rusland: Danmark bør sende fregat

Rusland skal have en advarsel og de baltiske lande og Polen skal vide, at Danmark støtter dem.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen før møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag formiddag. Her vil han foreslå regeringen og de øvrige partier på Christiansborg, at Danmark bruger flåden til at sende et signal til Rusland.

- Vi har en særlig forpligtelse i Baltikum og Østersøen. Og når polakkerne og de baltiske lande lige frem anmoder om, at det skal tages alvorligt, så skal vi respondere, siger Søren Espersen til Ritzau.

Danmark har tidligere spillet en rolle i forbindelse med de baltiske landes frigørelse fra Sovjetunionen.

Op igennem 1980'erne var Danmark med til at støtte frihedsbevægelserne i de baltiske lande og efter selvstændigheden i 1991 har Danmark fortsat den politiske og økonomiske støtte.

Det er den historie Danmark nu bør lever op til, mener Søren Espersen.

- Først og fremmest skal vi vise flaget. Når Polen og Litauen føler sig truet af Rusland og det kæmpestore mindretal i Litauen og sender en anmodning til Nato, så har vi en særlig forpligtelse, fordi vi har store interesser i Østersøen og forsat hjælper Litauen med kampfly, siger Søren Espersen.

Han mener, at Danmark konkret bør flytte en flådeøvelse med en af de nye fregatter til området omkring det østlige Baltikum. Under øvelsen kunne det danske fartøj samtidig være i tæt kontakt med den polske flåde.

- Det bør man gøre som en start for også at sige til russerne, hvor alvorlig vi ser på det, siger Søren Espersen.

/ritzau/

Dagens Gossip