DF vil alligevel ikke afskaffe åbne skattelister

Skrevet af admin

12/02/2016

Dagens topnyheder

Først var Dansk Folkeparti imod de åbne skattelister, der viser virksomheders betaling af selskabsskat. Så stemte partiet for en udvidelse af listerne, for et halvt år senere at ville afskaffe dem helt. Men nu vil partiet alligevel fastholde dem.

Der er en god forklaring på slingrekursen, forsikrer skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

- Jeg må lægge mig fladt ned og sige, at det var en fejludmelding, siger han om den udtalelse, partifællen Hans Kristian Skibby fremsatte i august 2015 om, at skattelisterne var angiveri og skulle afskaffes.

- Min kollega, der ikke var skatteordfører, var ikke opmærksom på aftalen fra 2014, men havde bare forholdt sig til, at vi stemte imod skattelisterne i 2012, siger Dennis Flydtkjær.

Da S-R-SF-regeringen i 2012 indførte de åbne skattelister, var DF modstander.

Men i 2014 stemte DF som det eneste blå parti for SR-regeringens skattelyaftale, der gradvist udvider skattelisterne, så de fra 2017 viser selskabsskattebetalingen fem år tilbage i tiden mod tidligere to år.

Det giver et mere retvisende billede, fordi investeringer og manglende indtægter enkelte år kan betyde, at der ikke skal betales selskabsskat, pointerer Dennis Flydtkjær.

Både Venstre, De Konservative og Liberal Alliance ønsker at afskaffe listerne. Sidstnævnte har fremsat et beslutningsforslag, som har været til førstebehandling i folketingssalen fredag. Men blå blok skal ikke regne med flertal gennem DF:

- Vi stemmer nej, hvis det kommer til afstemning, fordi vi er med i aftalen fra 2014 om skattely - og det er vigtigt, at Folketingets partier bakker op om de aftaler, der laves, siger Dennis Flydtkjær.

- Men det betyder ikke, at vi ikke godt kan se, at der er nogle uhensigtsmæssigheder. Listerne kan give et forkert billede af, hvorfor en virksomhed ikke betaler skat. Så vi vil gerne konstruktivt se på, om vi kan finde en mere retvisende måde at gøre det på.

Skatteordføreren forestiller sig, at listerne kan komme til at indeholde informationer om andre områder, hvor virksomheder bidrager til samfundet.

- Vi vil høre Skatteministeriet og andre interessenters gode bud på at rette skattelisterne til, så der ikke er mulighed for at hænge selskaber ud på et forkert grundlag, siger han.

- Det kunne også være, man skulle afgrænse listerne til kun at gælde for de 100 eller 200 største virksomheder, for det er jo ikke den lille tømmermester, man er bange for laver aggressiv skatteplanlægning.

/ritzau/