DF vil have andre metoder til screening for tarmkræft

Der skal ledes efter andre metoder til at screene for tarmkræft.

Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, efter det er kommet frem, at 22.362 bliver kaldt ind til en kikkertundersøgelse på baggrund af den screening for tarmkræft, som bliver tilbudt alle danskere mellem 50 og 74 år.

Screeningen har sendt 26 procent flere danskere til kikkertundersøgelse end først ventet.

- Det er vigtigt at få snakket med de læger og de fagfolk, der har med det gøre for at sikre os, at vi ikke overbehandler - også fordi det er en rimelig dyr affære, siger Liselott Blixt.

Den indledende screening tester for blod i afføring, men det er langt fra ensbetydende med, at man har kræft.

Derfor mener professor John Brodersen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, at kravene for, hvornår man bliver sendt videre til kikkertundersøgelse, bør sænkes.

- Den prøve, som anvendes, er ikke testet ordentligt. Tærskelværdien er for høj, og derfor bør den nedsættes, ligesom de har gjort i Holland, siger han og fortsætter:

- Det er uacceptabelt, at så mange borger får et falsk positivt svar. Ikke alene bruges sundhedsvæsenets penge på en forkert måde, man risikerer også at skade raske mennesker. En kikkertundersøgelse er ikke ufarlig, siger John Brodersen.

Liselott Blixt er også bekendt med andre metoder, og dem vil hun have undersøgt nærmere nu.

- Jeg har hørt, at man har en anden metode, som ville være mere skånsom. Jeg vil spørge ministeren, om vi kan gøre det anderledes, så vi sikrer os, at vi kalder ind på den rigtige måde, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip