DF vil have strammet pesticidregler

Det siger Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen (DF), efter en undersøgelse af 177 børn ifølge Politiken viser, at 99 procent af dem har rester af sprøjtegifte i deres urin.

»Det er alarmerende. Jeg vil straks bede fødevareminister Mette Gjerskov (S) om at fremskaffe rapporten, så vi kan se nærmere på den. Jeg vil dog allerede nu sige, at ministeren bør arbejde for at få sænket EUs maksimalgrænser for pesticider i fødevarer. De er blevet hævet flere gange efter pres fra sydeuropæiske lande, og nu er det på høje tid, vi går den modsatte vej. Vi skal ikke spille hasard med vores børns helbred,« siger René Christensen, der også er formand for Folketingets Fødevareudvalg.

Undersøgelsen er foretaget af ph.d. og lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen, der kalder resultatet »bekymrende«, fordi giftene kan skade hjernens udvikling.

Hvordan resterne af sprøjtemidlerne havner i børnenes urin er uvist, men sprøjtet frugt og grønt kan være synderne. Derfor anbefaler professor Philippe Grandjean, der er en af verdens førende forskere i miljømedicin ved blandt andet Harvard University i USA, at gravide og småbørn spiser økologisk frugt og grønt, skriver Politiken.

»Når vi ser undersøgelserne på grøntområdet, må vi sige, at hovedparten af danske grøntsager holder sig langt under pesticidgrænserne, og når vi kigger på importeret grønt, er der en hel del af dem, som ligger op til pesticidgrænsen, og desværre har vi også fundet nogle, som ligger over pesticidgrænserne,« siger René Christensen:

»Vi bliver nødt til at tage en diskussion om, hvordan vi vil arbejde i EU for, at de her pesticidgrænser ikke bliver hævet år efter år. Vi skal arbejde for at få dem sænket,« lyder det fra fødevareordføreren.

Dagens Gossip