DF vil ikke have danske soldater på farlig mission i Mali

Skrevet af admin

22/10/2015

Dagens topnyheder

En farlig mission, som danske soldater ikke skal deltage i.

Det er den umiddelbare holdning hos Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, efter at det er kommet frem, at FN anmoder Danmark om at sende 250 soldater til en særlig kampkonvoj i Mali.

Espersen understreger, at han og partiet endnu ikke har diskuteret emnet, hvor mange detaljer fortsat mangler at blive belyst. Men DF støtter i første omgang ikke op om missionen.

- Det ligner umiddelbart ikke noget, som vi kan være med til at støtte. Det er en meget farlig mission, for der er totalt kaos i Mali. Dernede står de islamistiske grupper meget stærkt, siger Espersen til Ritzau.

- Har vi overhovedet kapacitet til at sende 250 mand? Jeg har hørt en hel masse om, at Forsvaret har vældig mange problemer i øjeblikket. Før vi har afklaret, hvor Forsvaret står, skal vi ikke overveje nye missioner efter vores opfattelse, siger han.

Det er en blandet skare af jihadister, smuglere og landevejsrøvere, der venter de danske soldater i det nordlige Mali, hvis politikerne efterkommer anmodningen fra FN.

Espersen medgiver, at sporene fra missionen i Afghanistan skræmmer.

- Ja, den skræmmer selvfølgelig, for hvad kan det her udvikle sig til? 250 mand er også temmelig mange at sende af sted, når det oven i købet drejer sig om kampsoldater.

- Men ender det med, at man skal af sted, kan vi ikke have en halv mission, hvor vores soldater ikke må noget, hvilket FN ofte ender med at anbefale. Så skal de have et bredt mandat til at kunne kæmpe, slås og skyde, siger Espersen.

Den melding falder i god jord hos formanden for de menige soldater i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther.

- Det kan ikke nytte noget, at man er ude på et FN-mandat, hvor man selv skal være slået ihjel to gange, før man må tage til genmæle, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har allerede varslet, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Mali, men anmodningen fra FN om de 250 soldater har regeringen endnu ikke taget stilling til.

/ritzau/