DF vil kæmpe for endnu strammere krav til dansk pas

Dansk Folkeparti får langt de fleste af sine ønsker opfyldt i en ny aftale, som strammer kravene til ansøgere, der ønsker dansk statsborgerskab.

Det fortæller partiets indfødsretsordfører, Christian Langballe, der dog gerne havde set flere vidtgående stramninger.

- Jeg synes, at aftalen indeholder grundelementer, som Dansk Folkeparti hele tiden har ønsket, men vi havde gerne set, at dispensationsreglerne var blevet bundet af et forlig, lyder det.

En af stramningerne går på, at posttraumatisk stress nu skal diagnosticeres via en lægeerklæring fra en speciallæge i psykiatri, hvis ansøgere med sygdommen skal have mulighed for at få dispensation. I dag kræver det en praktiserende læge.

- Vi synes jo, at det er et udtryk for, hvad der er vores politik. Der er nogle ting, vi ikke har fået, og dem vil vi fortsætte med at kæmpe for at få hjem.

- Det er helt afgørende, at der stilles nogle kontante og skrappere krav, tilføjer han.

Derudover strammes reglerne i forhold til sprogkrav, selvforsørgelse og statsborgerskabsprøve. Desuden skal karantænetiden for at søge dansk statsborgerskab forlænges, hvis man har begået kriminalitet.

- Vi synes, at grundstammen er god og minder om meget, vi har sagt. Alle de ting er blevet strammet op, og det er glimrende.

- Rent politisk har vi ikke rykket eller flyttet os. Egentlig kan man sige, at det er de andre, der er flyttet hen til os, lyder det fra Christian Langballe.

- Vi har fået flyttet de andre partier, især Socialdemokratiet, over til os. Det er en bedrift i sig selv. S lavede i sin tid en aftale med De Radikale, Enhedslisten og SF, hvor de virkelig lempede reglerne og var slappe, siger han.

Om de nye regler vil betyde færre ansøgninger om dansk statsborgerskab, kan DF-ordføreren ikke svare på.

- Men det er da klart, at når man strammer op, er der færre, der får statsborgerskab, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip