DF vil lade tvivlen komme patienterne til gode

Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), efter Berlingske mandag skriver, at bivirkningsdatabaser indikerer, at der kan være en sammenhæng mellem brug af Victoza og fremkomsten af kræft i bugspytkirtlen.

»Er der bare den mindste smule tvivl om, hvorvidt der er en risici, så skal man naturligvis vide det,« siger Liselott Blixt.

»Vi ved, at der er bivirkninger, men vi bliver også nødt til at vide, hvad der er af risici, så man kan tage et personligt ansvar ved selv at vælge. Det er vigtigt, og det er da specielt vigtigt, at lægerne ved noget om det,« fortsætter hun.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har tidligere lavet en analyse af databaser over bivirkninger for perioden 2009-2011, som viste, at læger, patienter og pårørende rapporterede flere tilfælde, end man normalt ville forvente, af den sjældne, men alvorlige og svært helbredelige bugspytkirtelkræft, når man så på tre af de mest populære diabetesmidler, herunder Victoza. Men tallene var små.

Siden er tegnene på, at kombinationen mellem lægemidlerne og kræft i bugspytkirtlen blevet større, oplyser Pia Caduff-Janosa, medicinsk direktør i WHOs center for overvågning af bivirkninger i Uppsala, til Berlingske.

Det europæiske lægemiddelagentur har indtil videre afvist at bruge oplysningerne til et eventuelt forbud mod Victoza og andre midler under mistanke med begrundelsen, at statistiske signaler fra en bivirkningsdatabase ikke er nok i sig selv til at afgøre, om det er medicinen, der er skyld i sygdommen.

Dagens Gossip