DF vil øge forsvarsbudget med to tredjedele

Skrevet af admin

06/08/2015

Dagens topnyheder

Står det til Dansk Folkeparti, skal Danmark over en årrække optrappe forsvarsbudgettet, så man på sigt indfrier Natos målsætning om, at medlemslandene bruger to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvaret.

Det siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Hun glæder sig over, at Danmarks nye forsvarsminister, Carl Holst (V), torsdag erklærer sig parat til at øge forsvarets budget, når det nuværende forsvarsforlig udløber i 2017.

- Det lyder enormt positivt. Der er ingen tvivl om, at der skal tilføres flere penge til forsvaret, for der er over en årrække blevet sparet for meget. Forsvaret bliver nedslidt på den her måde, siger Marie Krarup.

- Vi har senest set flymekanikerne sige, at de har problemer med at vedligeholde kampflyene og bemande vores mission, hvor vi bomber Islamisk Stat. Og der er en lang række andre eksempler i forsvaret på det samme.

Med det seneste forsvarsforlig fra 2013 - som Dansk Folkeparti er en del af - blev det besluttet at spare 15 procent af forsvarets budget, svarende til 2,7 milliarder. Dermed bruger Danmark nu årligt knap 1,2 procent af BNP på forsvaret.

Skal Danmark indfri målsætningen om at bruge 2,0 procent af BNP, vil det i nutidskroner svare til en ekstra årlig udgift på omkring 15 milliarder kroner. Det vil betyde en voldsom stigning i forsvarets budget, der sidste år var på cirka 22,5 milliarder kroner.

Trods det store udgiftsspring fastholder Marie Krarup, at Danmark bør indfri Nato-målsætningen. Hun vil dog ikke sætte årstal på, hvornår det skal ske.

- Selvfølgelig bør vi være deroppe så hurtigt som muligt, men man må også have respekt for virkeligheden. Det vil være svært at finde midlerne umiddelbart. Det vil være en proces, men det er bare om at komme i gang, siger Marie Krarup.

Spørgsmål: Men vi taler om en årlig ekstraudgift på 15 milliarder kroner. Er det et beløb, der skræmmer dig?

- Nej, det er det ikke. Men jeg har respekt for, at man selvfølgelig ikke kan finde det på én gang, siger Marie Krarup.

Hun mener, at pengene kan findes ved eksempelvis at skære på udlændinge- og integrationsområdet samt ulandsbistanden.

/ritzau/