DF vil samarbejde med S efter valg

»Hvis Venstre skal danne en regering med os som parlamentarisk grundlag, ligger vores mulighed for at få stor indflydelse også i, at vi kan lave flertal med for eksempel Socialdemokraterne. Jeg håber, at de vil være samarbejdsvillige i den situation. Der er områder, hvor vi bør kunne finde fælles fodslag – for eksempel i socialpolitikken, sundhedspolitikken og ældrepolitikken,« siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

Han understreger ifølge Politiken, at Dansk Folkeparti ubetinget peger på Venstres formand som statsminister, men at det vil være partiets »ønskeposition« at kunne bruge et alternativt flertal med rød blok som pressionsmiddel, hvis magten skulle skifte, og Dansk Folkeparti ikke får leveret »tilstrækkelig gode tilbud« fra en mulig borgerlig regering.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder

Socialdemokraternes vikarierende politiske ordfører, John Dyrby Paulsen (S), kalder det »godt nyt« at Dansk Folkeparti lægger op til bredt samarbejde.

»Men Thulesen Dahl behøver ikke vente til efter næste valg. Det er en åben invitation til, at han kan forfølge den linje allerede fra i morgen,« siger John Dyrby Paulsen. Han mener ifølge Politiken, at der er sat nye skillelinjer i dansk politik: Ikke mellem højre og venstre, socialister og borgerlige, men mellem liberalistiske partier – Venstre, Konservative og Liberal Alliance – og de øvrige partier.

Den konservative formand, Lars Barfoed (K), finder Dansk Folkepartis udmelding ildevarslende.

»Jeg finder det stærkt bekymrende. På et eller andet tidspunkt må Dansk Folkeparti jo gøre op med sig selv, om de er et borgerligt parti, eller de i virkeligheden hører med til rød blok. I øjeblikket placerer de sig et sted mellem Enhedslisten og SF i den økonomiske politik. I sidste ende underminerer det en borgerlig regerings mulighed for at føre borgerlig politik,« siger han.

Vikarierende politisk ordfører Claus Hjort Frederiksen (V) vil ikke gå ind i en »hypotetisk diskussion« om eventuelle udfordringer med at finde borgerligt flertal:

»Vi har jo igennem vores ti år i VK-regeringen gang på gang lagt op til et samarbejde med Socialdemokraterne. Det er da også vores ønske at få det bredt forankret,« siger han til Politiken.

Dagens Gossip