DF vil smække pengekassen i for Afghanistan

Skrevet af admin

21/06/2016

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti vil have udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at indkalde forligskredsen om Afghanistan for at få stoppet dansk bistand til landet.

Det siger partiets udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, efter at en DR-dokumentar har dokumenteret svindel med dansk støtte til skoleprojekter i landet. Ifølge dokumentaren går der slet ikke så mange børn som oplyst på skolerne.

- Vi står med et klokkeklart og særdeles groft, dokumenteret tilfælde af svindel med udviklingsmidler, siger Claus Kvist Hansen.

- Nu må tiden være inde, til at fælden klapper. Vi skal simpelthen have lukket pengestrømmen med det samme, siger han.

Spørgsmål: Risikerer I ikke at ramme en masse uskyldige børn, der bare går i skole?

- Det tyder noget jo på, at vi ikke gør. Selv for de børn, der går i skole, tyder det på, at de modtager koranundervisning. Det er jo i virkeligheden værre end slet ingen skolegang, siger Claus Kvist Hansen.

Han mener, at de danske politikere "i den grad" har svigtet deres ansvar for at føre tilsyn med de danske skattekroner.

Spørgsmål: Hvad forestiller I jer skal ske med Afghanistan, hvis de lande, der har været med til at føre krig, ikke støtter landet økonomisk?

- Jeg forestiller mig i første omgang, at man afventer, at Afghanistan selv er klar til at modtage hjælp. Der er tydeligvis en systemfejl i det land, siden så store midler forsvinder ud i den blå luft.

- Der må ske en kulturændring, før vi for alvor kan tale om at opbygge det land.

Danmark har støttet Afghanistan økonomisk siden 2002. Og landet modtager fortsat omkring 500 millioner kroner om året.

En evalueringsrapport, der blev offentliggjort for nylig, viste imidlertid, at en del af de penge er havnet i de forkerte lommer - eller endnu værre gået til fjenden, erkendte Kristian Jensen.

- Det vil sige, at nogle af de investeringer, vi har lavet i Helmand, godt kan være overtaget af Taliban-regimet, sagde Kristian Jensen i et interview med Ritzau forud for præsentationen af rapporten.

/ritzau/