DF vil styrke kampen mod indbrudstyve

Det mener Dansk Folkeparti, der under sit igangværende sommergruppemøde har sammensat en indbrudspakke, som partiet vil fremsætte i Folketinget, når politikerne samles på Christiansborg til oktober.

»Vi vil give politiet bedre udstyr for at kunne tackle de serier af indbrud, vi ser i øjeblikket. Vi har desværre rigtig mange indbrud i private hjem, biler, både og butikker her i landet,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Dansk Folkepartis indbrudspakke består af fire punkter, der primært skal dæmme op for østeuropæiske kriminelle, som i DFs øjne udgør den største indbrudstrussel herhjemme.

Politiet skal blandt andet udstyres med fingeraftryksscannere i deres biler, så de på stedet kan registrere anholdte indbrudstyve og andre kriminelle, ligesom betjentene skal have hurtig adgang til videoudstyr, der let kan sættes op som overvågning.

Derudover vil Dansk Folkeparti effektivisere processen med at hjemsende østeuropæiske kriminelle til afsoning i deres hjemlande. Det skal ske ved, at hjemsendelsesprocessen allerede sættes i gang ved anholdelsen og inden grundlovsforhøret. Det vil få en præventiv effekt, mener Peter Skaarup.

»Det er for mig at se helt nødvendigt, at vi hjælper den lovlydige del af befolkningen, og det er jo heldigvis 99 procent, mod de få, der laver enormt mange indbrud. Her taler vi i høj grad om folk, der kommer udefra, og som i den grad driver gæk med vores politi og vores retsvæsen. For det er meget omkostningskrævende og meget svært at efterforske de ting, når man er kommet fra et andet land,« siger Peter Skaarup.

Indbrudspakken består desuden af tiltag, som skal hæve straffen for at overtræde indrejseforbud, ligesom Dansk Folkeparti vil sætte en stopper for løsladelse af udviste kriminelle, der kun har afsonet noget af deres straf. Er man kriminel og udvist, skal man afsone hele sin straf i enten Danmark eller hjemlandet, lyder det.

Udspillet får en pæn modtagelse på Christiansborg, hvor SFs retsordfører Karina Lorentzen (SF) ser gode elementer i Dansk Folkepartis indbrudspakke. Hun siger, at det kun er nuancer, der skiller SF og DF og mener eksempelvis, at der skal fokuseres mere på at jagte de personer, der overtræder indrejseforbud, i stedet for at true med fængsel.

»Jeg anerkender, at der er et problem med folk, der vender tilbage, og jeg kan ikke afvise, at vi skal kigge på fængselsstraf. Men indsatsen skal rettes mod at snuppe dem, der vender tilbage, og hvis der er tale om gentagende kriminalitet, er der jo allerede mulighed for øget straf,« siger hun.

Liberal Alliance er ligeledes positiv.

»Især det med at kriminelle udlændinge skal afsone i deres hjemland og det med at speede hjemsendelsesprocesserne op virker som nogle af deres mest effektive forslag, så det vil vi gerne se på,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Tom Behnke (K) mener, at udspillet i høj grad ligner noget, de Konservative tidligere har været fremme med, men er ikke desto mindre positiv. Han mener dog, at Dansk Folkeparti glemmer noget i sin indbrudspakke.

»De har glemt forslaget om at skærpe straffen for indbrud, og de har glemt at skærpe straffen for gentagende indbrud. Hvad angår forslaget om teknologi, tror jeg, at vi i højere grad skal overlade til politiet, hvad der er rationelt, og hvad der kan bruges og ikke kan bruges,« siger Tom Behnke.

Dagens Gossip